TADIĆ ZA ISTRAGU SVIH ZLOČINA

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ ZA ISTRAGU SVIH ZLOČINA

STRAZBUR - Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je usvajanje rezolucije Dika Martija o nehumanom postupanju prema ljudima i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i zatražio hitnu, potpunu i nezavisnu istragu o optužbama iz tog dokumenta.

"Kao predsednik Srbije, pozivam na hitnu, potpunu i nezavisnu kriminalnu istragu ovih optužbi - koja bi bila međunarodno obavezujuća i međunarodno odgovorna. I, dodajem, legitimnost ove istrage će obezbediti, konačno i samo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << hitno uspostavljanje efektivnih programa zaštite svedoka", rekao je Tadić u obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

Tadić je u obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu rekao da je za Srbiju pomirenje starteški i moralni imeprativ i pozvao zemlje regiona na zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala.

On je istakao da organizovani kriminal ugrožava politiku, ekonomiju i društvo i založio se "stvaranje strateškog saveza protiv organizovanog kriminala". "Ako i dok svi ne sarađujemo u borbi protiv ove strašne pretnje, naš region i moja zemlja će biti sprečeni u ostvarivanju najvažnijih težnji", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da srpske bezbednosne službe imaju dva glavna cilja - pronalaženje Ratka Mladića i borba protiv organizovanog kriminala.

Za hitnu i potpunu istragu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Strazburu da svi zločini na području Zapadnog Balkana moraju da budu istraženi i da će izveštaji poput onog o trgovini organa Dika Martija doprineti boljim odnosima u regionu.

"Moje mišljenje je da svi zločini moraju da budu istraženi. Mi moramo da znamo šta je istina o svim tim slučajevima. U tom kontekstu, svi izveštaji su veoma korisni u stvaranju boljih uslova za naše odnose na Zapadnom Balkanu", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Savetu Evrope.

Srbija spremna za dijalog s Prištinom

Predsednik Srbije rekao je da je delegacija Srbije spremna za dijalog sa Prištinom i da je o tome obavešten kabinet visokre predstavnice Evropske unije (EU) Ketrin Ešton.

Već mesecima čekamo da taj dijalog počne.Naoružani smo strpljenjem, jer smo rešeni da pristupimo tom dijalogu i rešavanju srpskih i albanskih odnosa u regionu. Delegacija Srbije čeka kada će biti formirana delegacija Prištine i dijalog će početi tog trenutka, naglasio je Tadić, odgovarajući na pitanja poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Zapadni Balkan u procesu pomirenja

Tadić, koji je u Savetu Evrope razgovarao sa predsednikom Parlamentarne skupštine Mevlutom Čavušogluom, rekao je da se region Zapadnog Balkana posle teške poslednje decenije 20. veka nalazi u procesu oporavka i pomirenja.

"Srbija će uraditi sve što je moguće da istraži sve slučajeve ratnih zločina i da pokuša da pronađe poslednje preostale begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Istovremeno očekujemo da će institucije drugih država i njihove vlasti učiniti sve što mogu u vezi sa istragama o tome šta se dogodilo pre dve decenije", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije poručio je da je budućost regiona u EU i dodao da odnosi među državama Zapadnog Balkana u ovom trenutku najbolji za poslednje dve decenije.

Ispuniti evropske standarde

Kao najveće izazove u narednoj deceniji za Srbiju, region i Evropu, Tadić je naveo ispunjavanje standarda Evropske unije kako bi Srbija i ostale zemlje regiona što pre postale članice EU, zatim završetak procesa pomirenja u regionu i, kao treće - mere koje moramo da preduzmemo da se izborimo sa onima koji prete demokratiji i našim privredama.

"Naš strateški cilj je pridruženje EU i nadamo se da ćemo posle predaje odgovora na upitnik EK nastaviti prema kandidaturi i otvaranju pregovora", istakao je Tadić.

Kad je reč o regionu, Tadić je naglasio unapređenje saradnje sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, navodeći niz konkretnih koraka koje je učinio pre svega sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem na pomirenju.

"Cilj Srbije je da promoviše harmoniju unutar svog društva među društvima u regionu i između Evropske unije i regiona", rekao je Tadić dodajući da su odnosi u regionu najbolji u poslednjih dvadeset godina.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.