TADIĆ: SRBIJA NEĆE SPREČAVATI PROCES REŠAVANJA KOSOVSKOG PITANJA

Izvor: Kurir, 04.Sep.2010, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: SRBIJA NEĆE SPREČAVATI PROCES REŠAVANJA KOSOVSKOG PITANJA

Nova Gorica, Ceglo - Srbija nema nameru da zaledi proces rešavanja kosovskog problema, niti da bude faktor nekonstruktivnosti, rekao je predsednik Boris Tadić u Sloveniji.

Upravo Kosovo tj. kosovska rezolucija, su bile glavne teme i razlog zbog kog je slovenački premijer, Borut Pahor pozvao predsednika Srbije u iznenadnu posetu Sloveniji.

Nakon razgovora sa Pahorom, u selu Dobrova, Tadić je rekao da Srbija koja poštuje legitimna prava albanskog naroda, ne može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << razgovara sa predstavnicima takozvane države Kosovo.

Neposredno pred početak razgovora, slovenački premijer je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ubedi svog kolegu i prijatelja iz Srbije da je za Srbiju, ali i za region i šire, najlošije "da se bori za nešto što je izgubila i da stremi ka nedostižnom", aludirajući na nezavisnost Kosova.

Uprkos tome je predsednik, Boris Tadić, nakon svečane večere i razgovora sa Borutom Pahorom rekao da i Srbija ima svoje "crvene linije", kao i EU, izrazivši očekivanje da će tekst rezolucije o Kosovu, koji bi trebalo da bude usaglašen sa EU, štititi legitimne interese Srbije, ali i definisati zajednički stav EU.

"Svi koji misle da je ovo vreme u kom Srbija treba da bude poražena ili ponižena se varaju, to je veoma nekonstruktivan prilaz u jednom kompleksnom istorijskom trenutku. Rešenje je moguće u konstruktivnom dijalogu, uz uvažavanje prava svake zemlje i svakog naroda", rekao je predsednik, Boris Tadić.

Tadić je dodao da očekuje da će u najskorije vreme uspeti da pronađe kompromisno rešenje, kada je reč o sadržaju rezolucije o Kosovu, sa ministarkom spoljnih poslova EU, Ketrin Ešdaun.

"Srbija želi da pitanje Kosova i Metohije rešava u dogovoru sa evropskim partnerima, ovde sam da razgovaram braneći legitimne interese Srbije, ali i sagledavajući evropsku perspektivu, ne samo za Srbiju i za sprski narod, nego i za albanski narod", rekao je Boris Tadić, dodavši da Srbija nema nameru da zaledi proces rešavanja kosovskog pitanja, niti da bude faktor nekonstruktivnosti, već naprotiv, želi da reši istorijski konflikt na zapadnom Balkanu, jer je svesna da ne može da unosi novi konflikt u EU.

"Samo evropskom perspektivom svakog naroda zapadnog Balkana pitanje mira može trajno biti rešeno, samo uz trajni mir i politiku mira možemo obezbediti perspektivu za svaku porodicu i ekonomiju na ovom prostoru", izjavio je predsednik Tadič, dodavši i da otvaranje dijaloga otvara perspektive svima da postanu članice EU, ali i članicama EU da pronađu svoj evropski i bezbednosni interes na prostoru zapadnog Balkana.

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, slovenački premijer, Borut Pahor je ocenio da rešenje kosovskog problema i drugih otvorenih pitanja u našem regionu, "treba tražiti uz mnogo strpljenja, korak po korak i uz očuvanje mira i stabilnosti".

"Ako Slovenija može da pomogne, ona će to drage volje učiniti", rekao je Borut Pahor u Dobrovi, dodavši da je u interesu Srbije, ali i međunarodne zajednice, da tekst rezolucije o Kosovu bude prihvatljiv i za Srbiju i za sve članice EU.

Predsednik Srbije i premijer Slovenije su razgovarali i o odnosima dveju zemalja, sa zadovoljstvom konstatujući da je u petak omogućeno da od 1. novembra ove godine stupi na snagu socijalni sporazum.

Naime, samo nekoliko sati pred odlazak predsednika Tadića u Sloveniju, potpisane su ratifikacijske povelje, kojima je omogućeno da se realizuje ovaj bilateralni sporazum.

Predsednik Tadić je izrazio posebno zadovoljstvo zbog konačnog zatvaranja pitanja socijalnog sporazuma, kojim se, prema njegovom mišljenju, rešavaju dugogodišnji problemi državljana obeju zemalja i tako im se omogućava da dodju do zarađenih penzija ili drugih prava koje su zaradili radom u Srbiji ili Sloveniji.

Pored toga, Tadić i Pahor su razgovarali i o formiranju trilateralnog, slovenačko-srpsko-hrvatskog železničkog preduzeća, koje bi radilo na koridoru 10, a predsednik Tadić je izrazio očekivanje i da će zajednička preduzeća biti formirana i u drugim privrednim sferama.

Zanimljivo je da većina slovenačkih medija nije izveštavala, ili je to vrlo šturo činila, o poseti predsednika Srbije, Borisa Tadića, kao i da su sinoćnji retki i kratki izveštaji nakon završenih razgovora, bili svedeni isključivo na pitanja zajedničkog železničkog preduzeća i socijalnog sporazuma, bez pominjanja Kosova i rezolucije o Kosovu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.