TADIĆ OTVORIO 77. KONGRES PEN-A

Izvor: Kurir, 14.Sep.2011, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ OTVORIO 77. KONGRES PEN-A

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić u utorak veče zvanično je otvorio 77. svetski kongres Međunarodnog PEN-a u svečnoj sali Skupštine grada i tom prilikom je poručio da je Srbija posvećena izgradnji mira i očuvanju različitih identiteta

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić u utorak veče zvanično je otvorio 77. svetski kongres Međunarodnog PEN-a u svečnoj sali Skupštine grada i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tom prilikom je poručio da je Srbija posvećena izgradnji mira i očuvanju različitih identiteta.

Obraćajući se predstavnicima 89 PEN centara iz celoga sveta, Tadić je istakao da se "na ovom malom prostoru suočavamo sa stvaranjem novih identiteta i moramo da poštujemo svaki novi identitet" i dodao da je to "kompleksan i vrlo senzitivan proces, koji ima svoju intelektualnu i političku dimenziju"

Predsednik je apleovao na pisce da imaju razumevanja za probleme Balkana i da "doprinesu razumevanju tih različitih identiteta, razumevanju najvećeg iskušenja sa kojim se suočavamo na prostoru jugoistočne Evrope".

Predsednica Srpskog PEN-centra, književnica i ambasador u Danskoj Vida Ognjenović obratila se učesnicima, u ulozi domaćina Kongresa, podsetivši da je ovo planetarno udruženje osnovala pre 90 godina, kako su je nazvali, "grupa fantasta" i da mu nisu predviđali dugovečnost, jer literatura opstaje na razlikama.

Prema njenim rečima, oni u menadžerskim odelima danas pokušavaju da "knjigu sklone s puta svoje kupoprodajne efikasnosti veštih varalica, jer se u suštini plaše dobre knjige koja ih lako dešifruje i ismeva, a umesto literature nude šarenu zabavnu lažu za jednokratnu upotrebu".

Ognjenovićeva je poručila da "ovo njije Kongres te varijante".

Postavivši retoričko pitanje šta će biiti s knjigom u ime "samozvanih magova tržišta", ona im je postavila protivpitanje : a šta je knjiga? Njen odgovor glasi : onaj predmet štampanih stranica u kome se večno kao u kakvom ogledalu ogledaju dva lica - pisca i čitaoca".

"To ogledanje nikada neće prestati i ono će spasiti knjigu", poručila je Ognjenovićeva i dodala da ona ima poverenje u čitaoce, jer pisci su zbog njih danas ovde i da "nas dva narcisa (pisci i čitaoci) porazgovaramo na jeziku sveta, na 77. kongresu PEN-a"

Zahvalivši na ukazanom gostoprimstvu, predsednik Međunarodnog PEN-a Džon Ralston Sol je na srpskom rekao da je "lepo biti u Beogradu" i poručio organizatorima da su morali "biti ludi" da prihvate organizaciju ovakvog skupa, jer takav zadatak traži velike žrtve.

Prema njegovoj oceni, beogradski Kongres PEN-a je jedan od najvećih u istoriji po broju učesnika i to je protumačio kao javni izraz javnog pomirenja u regionu, što je i potvrđeno potpisivanjem sporazuma 10 balkanskih PEN-centara o stvaranju regionalne organizacije.

"Ovo je skup u korist nesputane imaginacije koja može da preskoči sve razlike, a pre svega glupost i neznanje", rekao je Sol i zaključio da je snaga PEN-a što devet decenija brani nezavisnost imaginacije.

Na pocetku večeri prikazan je 20-minutni film u produkciji Srpskog PEN centra o velikanima srpske književnosti 20. veka, o kojima su govorile njihove sadašnje kolege . Autori su Mateja Rackov i Vuk Ršumović.

Na kraju večeri izveden je koncert pozorišne muzike koju je komponovala akademik Isidora Žebeljan.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.