Svi Karađorđevići na Oplencu

Izvor: B92, 22.Mar.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi Karađorđevići na Oplencu

Beograd -- Vlada Srbije odlučila je da organizuje ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu grobnicu na Oplencu.

Inicijativu je pokrenula kneginja Jelisaveta, koja je želela da se posle odluke o rehabilitaciji njenog oca, kneza Pavla, članovi najuže porodice sahrane u Srbiji.

Posmrtni ostataci članova porodice Karađorđević biće prebačeni u kriptu Crkve Sv. Đorđa na Oplencu. Na čelu Organizacionog odbora za ekshumaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prenos posmrtnih ostataka biće predsednik Srbije Boris Tadić.

U tom telu će biti i predstavnici Vlade Srbije, Krunskog saveta, Srpske pravoslavne crkve, Srpske akademije nauka i umetnosti i ambasadori Srbije u zemljama u kojima su posmrtni ostaci.

Ministar dijaspore i vera Srđan Srećković kaže da je istorijska i civilizacijska obaveza Srbije da okonča ovo pitanje i da će sahrana biti obavljena uz najviše državne počasti.

"Ispravlja se istorijska nepravda prema porodici Karađorđević čiji su grobovi rasuti po svetu, a posebni značaj ima to što se radi o dva nekadašnja šefa države - Petru II Karađorđeviću i knezu Pavlu, koji su zaslužili da počivaju u Srbiji. Nepravda nije učinjena samo njima nego i drugim članovima porodice Karađorđević koji su bili prinjuđeni da žive u izgnanstvu do kraja života", ocenio je on.

Ministar Srećković smatra da će se ovom odlukom "stavi i tačka na ideološke podele".

Srećković je procenio da "sa istorijske scene polako odlaze problemi nastali kao posledica građanskog rata od 1941. do 1945" - Drugog svetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe i da je ostvaren jedan od strateških ciljeva iz 2000. godine - nacionalno pomirenje.

Nakon sudske rehabilitacije kneza Pavla, krajem prošle godine, stvorili su se uslovi da njegovi, kao i posmrtni ostaci članova najuže porodice, kneginje Olge i kneževića Nikole na jesen budu preneti u porodičnu kriptu na Oplencu.

Jelisaveta Karađorđević kaže da je nakon rehabilitacije, prenošenje posmrtnih ostataka njenih roditelja i brata drugi važan korak.

"Ja mislim da bi to morala biti oficijelna sahrana. Ipak on je bio šef države, a leži bezveze u Švajcarskoj. Šta će u Lozani? To uopšte nije mesto za njega. Sinod je već za to, ja sam bila kod njih pre možda 3 godine i oni su bili saglasni. Ipak ima dosta mesta tamo na Oplencu ima 21 mesto tamo prazno", rekla je ona.

Kneginja Jelisaveta je za emisiju Više od života koja će uskoro biti emitovana na B92, govorila o tome kako joj je prenos posmrtnih ostataka članova najuže porodice u Srbiju najvažniji zivotni zadatak koji ima sada posle rehabilitacije.

O eventualnom povratku oduzete imovine još uvek ne zna šta da misli. Njen otac je bio vlasnik Brda kod Kranja, a majka kuće u današnjoj Užičkoj 1, gde se nalazi crnogorska rezidencija, a pre toga kuća Edvarda Kardelja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić na čelu Organizacionog odbora za Karađorđeviće

Izvor: Press, 22.Mar.2012

Vlada Srbije odlučila je danas da formira Organizacioni odbor za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu, rekao je danas ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Nastavak na Press...

TADIĆ NA ČELU ORGANIZACIONOG ODBORA ZA KARAĐORĐEVIĆE

Izvor: Kurir, 22.Mar.2012

Vlada formirala Organizacioni odbor za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu..BEOGRAD - Vlada Srbije odlučila je danas da formira Organizacioni odbor za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.