Svetski dan davalaca krvi

Izvor: B92, 14.Jun.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan davalaca krvi

Beograd -- Pod motom "Dajmo sve od sebe" danas se obečežava Svetski dan davalaca krvi, posvećen milionima ljudi koji dobrovoljno daju krv.

Na gradskim trgovima biće postavljeni specijalni autobusi za davanje krvi, a aktivisti Crvenog krsta će od 12 do 14 sati deliti promotivni materijal i pozivati građane da daju krv.

Predsednik Srbije Boris Tadić uručiće priznanje Crvenog krsta Srbije "Najhumanija sredina" koje je ove godine dobilo 11 lokalnih organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji su aktivisti motivisali više od pet odsto stanovništva da daju krv.

Ove godine, centralna svetska proslava biće održana u Barseloni (Španija), a usmerena je ka angažovanju mladih na širenju ideje davalaštva i njihovoj ulozi u prikupljanju bezbedne krvi.

U našoj zemlji će Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi biti obeležen uličnim manifestacijama, a Crveni krst Srbije će promovisati "Klub 25" koji okuplja mlade volontere oko ideje negovanja zdravih stilova života, dobrovoljnog davalaštva i širenjem mreže davalaca.

Ova plemenita ideja potekla je iz Zimbabvea i proširila se na evropske zemlje, a "Klubove 25" danas imaju i zemlje našeg regiona.

Suština ideje je da najmanje 25 mladih, uzrasta od 18 do 25 godina, žele da najmanje 25 puta u životu daju krv i da ličnim angažovanjem na promociji davalaštva privuku još 25 mladih u Klub.

U Srbiji je prvi "Klub 25" osnovan pre dve godine u Kikindi, a potom i u još devet sredina - Beogradu (opština Stari Grad), Bujanovcu, Kraljevu, Kikindi, Šapcu, Paraćinu, Čacku, Ćićevcu i Gadžinom Hanu.

Zahvaljujući angažovanju 860 članova klubova mladih, broj dobrovoljnih davalaca u Srbiji je prošle godine povećan za više od 1.500, što je omogućilo sakupljanje dodatnih 2.600 jedinica krvi.

Na Trgu Republike u Beogradu biće održana i konferencija za novinare na kojoj će govoriti predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović i direktor Instituta za transfuziju krvi, Snežana Drašković.

"Svi smo potencijalni primaoci krvi, zato dok smo zdravi treba da investiramo u budućnost i obezbedimo dovoljne količine krvi za sve pacijente u zemlji", izjavila je stručni saradnik Crvenog krsta Srbije za zdravstvo, Nataša Todorović.

Ona je podsetila da Crveni krst Srbije obeležava Nacionalni dan davalaca krvi 11. maja, a tim povodom je ove godine prikazan kratkometražni film o davalaštvu krvi pod nazivom "Beli anđeo", koji su snimili volonteri Crvenog krsta Užice.

U osnovnim i srednjim skolama je tog dana organizovan literarni i likovni konkurs na temu "Krv život znači", da bi se razvijao osećaj mladih za davalaštvo, a sve češće promotivne akcije su urodile plodom, pa je broj prikupljenih jedinica krvi povećavan u poslednje tri godine, navela je Todorovićeva.

Najbolji rezultat - povećanje od 3,27 procenata - ostvaren je 2009. godine, ali nešto više od 3.000 akcija dobrovoljnog davanja krvi godišnje u celoj zemlji nije dovoljno da se postigne cilj - četiri odsto jedinica krvi na 100 stanovnika u svakoj sredini, zaključila je Todorovićeva.

Za Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun, datum rođenja Karla Lajštajnera, pronalazača četiri osnovne krvne grupe (ABO sistem), a ustanovljen je pre šest godina radi širenja svesti o potrebi da se obezbede dovoljne količine krvi za povređene i bolesne.

Proslava 14. juna je izraz zahvalnosti davaocima krvi, ali i prilika da se svim zdravim ljudima sveta, između 18 i 65 godina starosti, uputi poziv da dobrovoljno daju krv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.