Strateško partnerstvo sa Kinom

Izvor: RTS, 29.Dec.2011, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateško partnerstvo sa Kinom

Predstavnici Srbije i Kine potpisali ugovor o realizaciji prve faze projekta za revitalizaciju termoelektrane u Kostolcu. Predsednik Boris Tadić kaže da strateško parnerstvo Srbije i Kine daje i vidljive ekonomske efekte.

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i ambasador Kine Čang Vansu potpisali su ugovor o kreditu za realizaciju prve faze projekta rehabilitacije blokova B1 i B2 termoelektrane u Kostolcu.

Ukupna vrednost projekta je 344,63 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona dolara, a 85 odsto vrednosti će se finansirati iz kredita kineske Eksim banke.

Ugovorom je predviđeno da isporuke kineske strane iznose 53 odsto vrednosti projekta, dok je preostalih 47 odsto vrednosti opredeljeno za srpske izvođače radova.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izjavio je da taj događaj potvrđuje da strateško parnerstvo Srbije i Kine daje i vidljive ekonomske efekte.

Podsećajući da je, pre današnjeg ugovora, sa kineskom stranom potpisan i ugovor o gradnji mosta Zemun–Borča, Tadić je rekao da postoji veliki prostor za prožimanje privreda dveju zemalja i za investicije kineskih kompanija u Srbiji.

"Srbija je uvek otvorena za kineske investicije i kinesku tehnologiju i danas razgovaramo ne samo o infrastrukturi i energetici, već i o investicijama u novim tehnologijama i elektronskoj industriji", rekao je Tadić.

Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Kine potpisan je 2009. godine, a, kako je objasnio Tadić, "bilo je potrebno vreme da taj sporazum dobije i konkretne ekonomske konsekvence".

Predsednik je naglasio da će revitalizacija termoelektrane u Kostolcu podići njen kapacitet za 35 megavata, ali i da će to biti jedan od najvećih projekata u domenu ekološke zaštite, budući da će biti instaliran najsavremeniji sistem za odsumporavanje.

Ambasador Kine rekao je da je projekat "Kostolac B" prvi veliki projekat u oblasti energetike i da predstavlja otelotvorenje odnosa strateškog parnerstva između Srbije i Kine u oblasti ekonomije i trgovine.

"Danas su stvoreni uslovi za zvaničan početak realizacije ovog projekta", rekao je Čang, istakavši da kineska vlada posebno posvećuje pažnju razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa sa Srbijom.

Ambasador očekuje da će svi kineski projekti, i izgradnja mosta Zemun–Borča i revitalizacija termoelektrane "Kostolac B", biti završeni po planu i na dobrobit srpskog naroda, ali i da će se ohrabriti dolazak novih kineskih investitora u Srbiju.

Uslovi kredita

Ugovor, kako je saopšteno, podrazumeva rehabilitaciju postojećih blokova B1 i B2 Termoelektrane "Kostolac" vrednosti 176,31 milion dolara, izgradnju postrojenja za odsumporavanje od 130,5 miliona dolara, izgradnju pristaništa na Dunavu koja košta 15,86 miliona dolara i izgradnju železničke infrastrukture u koju će biti uloženo 21,96 miliona dolara.

Kredit Eksim banke odobren je po fiksnoj kamatnoj stopi od tri odsto godišnje, rok kredita je 15 godina, uključujući i grejs period od pet godina, dok je rok otplate 10 godina.

Provizija za organizaovanje kredita je jedan odsto, jednokratno obračunato na iznos kredita dok provizija za odobrena a nepovučena sredstva iznosi 0,75 odsto na iznos nepovučenih sredstava kredita.

Završetak projekta planiran je u roku od 30 meseci od datuma stupanja na snagu ugovora o kreditu, a početak radova očekuje se već u prvoj polovini naredne godine.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, izvršni direktor za strateško planiranje EPS-a Slobodanka Kčevinac, direktor Termoelektrane i kopova "Kostolac" Dragan Jovanović, kao i savetnik ministra infrastrukture za međunarodnu saradnju Jasmina Hadžiabdić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan ugovor o kineskom kreditu za TE Kostolac (VIDEO)

Izvor: S media, 29.Dec.2011

Predstavnici Srbije i Kine potpisali su danas u Beogradu ugovor o realizaciji prve faze "paket-projekta" za revitalizaciju termoelektrane "Kostolac B", ukupne vrednosti 344,63 miliona dolara...Ugovor su u Predsedništvu Srbije potpisali ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić i...

Nastavak na S media...

Kina dala kredit za TE Kostolac

Izvor: B92, 29.Dec.2011

Beograd -- Predstavnici Srbije i Kine potpisali su ugovor o kreditu za realizaciju prve faze projekta rehabiltacije blokova B1 i B2 TE u Kostolcu...Ukupna vrednost projekta je 344,63 miliona dolara...Prema rečima predsednika Srbije, Borisa Tadića, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, strateško...

Nastavak na B92...

Potpisan ugovor o kineskom kreditu za TE Kostolac

Izvor: Politika, 29.Dec.2011

„Naše strateško partnerstvo sa Kinom, koja nam je prijatelj, sada daje i vidljive ekonomske efekte.”, rekao je predsedsednik Srbije Boris Tadić po potpisivanju ugovora. ..BEOGRAD – Predstavnici Srbije i Kine potpisali su danas u Beogradu ugovor o realizaciji prve faze „paket-projekta” za...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.