Srpsko-italijanski samit

Izvor: RTS, 08.Mar.2012, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-italijanski samit

Očekujemo na hiljade italijanskih kompanija u Srbiji, rekao predsednik Boris Tadić na samitu Srbije i Italije u Beogradu. Bićemo uz Srbiju na celom putu ka EU, poručio italijanski premijer Mario Monti. Na samitu potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma, memoranduma i protokola.

Zahvalni smo Italiji na podršci na putu evropskih integracija, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić na Drugom političko-privrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samitu Srbija-Italija.

Italijansku delegaciju predvodi premijer Mario Monti koga je, uz najviše državne počasti, dočekao srpski kolega Mirko Cvetković.

Predsednik Boris Tadić veruje da će Srbija dobiti datum za početak pregovora do kraja ove godine kao i da će Italija podržati Srbiju na tom putu.

Predsednik Tadić je rekao i da su sa italijanskom delegacijom vođeni razgovori o saradnji na kompletiranju Koridora 10, koji će biti završen 2014. godine, kao i o autoputu ka Crnoj Gori i modernizaciji železnice.

Tadić poručio da očekuje još radnih mesta iz italijanskih investicija. "Nakon strateškog partnerstva, došli smo do više od 400 italijanskih kompanija u Srbiji, očekujemo da ih bude na hiljade", rekao je Tadić.

"Sa Italijom se ne slažemo samo po pitanju Kosova, ali sam zahvalan zbog stava koji nije tvrd i koji je usmeren ka rešavanju problema, a ne zaleđivanju konflikta", rekao je Tadić na konferenciji za novinare povodom Samita Srbija-Italija.

Kao potencijalno zanimljive oblasti saradnje Tadić je naveo i industriju čelika, rudarstvo, poljoprivredu, farmaceutsku i tekstilnu industriju i industriju obuće.

Transportni sistemi u Srbiji, kako je konstatovao Tadić, doživeli su procvat, od čega će korist imati i Italija, s obzirom da njen najkraći drumski put ka Turskoj i Bliskom Istoku vodi upravo preko Srbije.

Boris Tadić je ocenio da početak proizvodnje "fijata500L" u Kragujevcu simbolički zaokružuje višedecenijsku tradiciju srpsko-italijanske saradnje u oblasti industrije.

Kandidatura šansa za saradnju

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da će status kandidata biti prednost i mogućnost da se saradnja sa Italijom poboljšava, ali i obaveza da Srbija nastavi putem reformi i evrointegracija još intenzivnije nego do sada.

Kad je reč o ekonomskim pitanjima koja su danas pokrenuta na samitu, premijer je posebno istakao značaj moguće saradnje u modernizaciji železničkog pravca ka Baru, kao i moguću saradnju na izgradnji beogradskog metroa.

Cvetković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Italije Mariom Montijem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem zahvalio Italiji na podršci koju je pružala Srbiji u procesu evrointegracija, što je na kraju rezultiralo i dobijanjem statusa kandidata.

Italijanski premijer ocenio je da je dobijanje statusa kandidata Srbije za EU od istorijske važnosti i čestitao predsedniku Tadiću na angažovanju u ispunjavanju uslova u tom procesu.

"To je primer koji treba slediti. Bićemo uz Srbiju na celom putu ka EU, podržavamo konstruktivan pristup rešavanju kosovskog pitanja", rekao je Monti i dodao da je Srbija zaslužila status kandidata i podršku Italije.

"Zainteresovani smo da zajedno radimo na velikim infrastrukturnim projektima, poput železnice i metroa u Beogradu", rekao je Monti.

Samit Srbija-Italija počeo je posle svečanog dočeka italijanske delegacije ispred Palate Srbija. Premijer Mirko Cvetković dočekao je italijanskog kolegu uz intoniranje himni, posle čega su održani bilateralni sastanci, a potom i plenarni - zajednički sastanak delegacija.

Predstavnici vlada Srbije i Italije potpisali su nekoliko međudržavnih sporazuma.

Šefovi diplomatija dve zemlje Vuk Jeremić i Đulio Marija Terci potpisali su Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije. Oni su potpisali i zajedničku izjavu o saradnji MUP-a Srbije i MUP-a Italije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ministri poljoprivrede Dušan Petrović i Mario Katanija potpisali su Protokol o saradnji u ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministri životne sredine dve zemlje Oliver Dulić i Karado Klini.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavna ispektorka Vesna Aleksić i general Nino di Paolo.

Ministri odbrane Dragan Šutanovac i Đampaolo Di Paolo istakli su da će se saradnja dve zemlje u oblasti odbrane u budućnosti prvenstveno zasnivati na oblastima školovanja, obuke i usavršavanja.

Italija pomaže evrointegracije Srbije

Memorandumom o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Italije po pitanju saradnje u procesu evrointegracija, vlada u Rimu se obavezala da će Beogradu pružiti svu moguću ekspertsku podršku na putu ka EU i da će se zauzeti za što skorije otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije EU, prenosi Tanjug.

U dokumentu koji su potpisali ministri Vuk Jeremić i Đulio Marija Terci navodi se da će programi saradnje biti sprovedeni sredstvima iz pretpristupne pomoći EU.

"Strane potpisnice će pojačati saradnju kako bi se Srbiji pomoglo u procesu pristupanja EU razmenom iskustava i znanja u sprovođenju politike EU. Saradnja će se fokusirati na oblasti relevantne za usklađivanje Srbije sa evropskim pravnim tekovinama i jačanje regionalne saradnje", stoji u Memorandumu u koji je Tanjug imao uvid.

Italijanska strana je uoči samita istakla da susreti imaju poseban značaj jer dolaze posle odluke Evropskog saveta da dodeli Srbiji status kandidata za članstvo u EU, čemu je Italija "dala veliki doprinos politikom zalaganja za integraciju Srbije u Evropu."

Rast trgovinske razmene

Trgovinska razmena između dve zemlje dostigla je 2,2 milijarde evra s godišnjim rastom od 15 odsto. Srbija ima deficit u razmeni sa Italijom, jer je uvoz iz te zemlje prošle godine iznosio oko 1,8 milijardi dolara, a izvoz iz Srbije oko 1,3 milijarde dolara.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 72,5 odsto, što je znatno iznad proseka za EU (60,6 odsto) i ostale najvažnije zemlje partnere, a razmena je porasla za čak 21 odsto (u odnosu na 2010. godinu).

Prvi samit vlada Italije i Srbije održan je 13. novembra 2009. godine. Samit je počeo susretom tadašnjeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija i predsednika Borisa Tadića, a nakon toga potpisana je Zajednička deklaraciju o strateškom partnerstvu dveju država.

Time je otvoren put za saradnju u mnogim oblastima - od infrastrukture, energetike, poljoprivrede, vojne saradnje, unutrašnjih poslova, do kulturno-prosvetne i naučno tehničke saradnje.

Drugi samit Srbija-Italija bio je planiran za 15. jul prošle godine u Beogradu, ali je odložen zbog složene finansijske situacije i usvajanja zakona o budžetu u Italiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mario Monti za "Blic": Srbija je na dobrom putu

Izvor: Blic, 08.Mar.2012

Ukoliko Beograd nastavi da se zalaže kao što je to i do sada činio, realno je očekivanje predsednika Tadića da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Italija će i dalje biti uz Srbiju, snažno podržavajući, u Briselu i sa našim partnerima, argumente...

Nastavak na Blic...

Danas drugi samit Srbija-Italija

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Mar.2012

BEOGRAD - Članovi vlada dveju država će imati niz bilateralnih susreta, a zatim i plenarni sastanak, nakon čega će biti potpisan niz međudržavnih dokumenata.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Monti: Realno da Srbija do kraja godine dobije pregovore

Izvor: S media, 08.Mar.2012

Italijanski premijer Mario Monti izjavio je da je realno očekivati da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora o prijemu u Evropsku uniju u čemu će imati snažnu podršku njegove zemlje..."Ukoliko Beograd nastavi da se zalaže kao što je to i do sada činio, realno je očekivanje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.