Srbija u potpunosti posvećena evropskim integracijama

Izvor: Politika, 15.Jul.2010, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u potpunosti posvećena evropskim integracijama

Srbija je spremna da pregovara o održivom rešenju za Kosovo, ali rešenje pri kojem jedna strana dobija sve, a druga ništa nije održivo, rekao predsednik Srbije

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel – Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se juče u Briselu sa belgijskim premijerom Ivom Letermom i tom prilikom istakao da je naša zemlja potpuno opredeljena za nastavak unutrašnjih reformi i evropskih integracija, za okončanje saradnje sa Tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Hagu, kao i za očuvanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Tokom zajedničkog obraćanja javnosti Tadić i Leterm ocenili su da je budućnost Srbije i čitavog regiona zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

„Srbija je u potpunosti posvećena nastavku dubokih reformi, a to pre svega činimo zbog nas i naših suseda i pomirenja u regionu. Belgija može da bude veoma značajna za evropske integracije Srbije i ostalih država regiona. Učinićemo sve što je moguće da Ratka Mladića i Gorana Hadžića uhapsimo što pre i izručimo Tribunalu u Hagu, ne samo zbog toga što je to uslov za evropske integracije nego zbog nas samih i zbog poštovanja vrednosti”, rekao je Tadić i dodao da Srbija želi da reši istorijske sukobe na Balkanu.

„Za nas jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije prihvatljiva. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ni pod kojim uslovima, eksplicitno, ili implicitno. Srbija je spremna da pregovara o održivom rešenju, ali rešenje pri kojem jedna strana dobija sve, a druga ništa, nije održivo. Srbija neće podsticati metež, ali mi imamo svoja legitimna nacionalna prava”, naglasio je predsednik Srbije.

Belgijski premijer Leterm kazao je da veruje da je budućnost Srbije i čitavog regiona u EU i podsetio da je na putu prema članstvu potreban konsenzus država članica koje odlučuju o svakom narednom koraku. „Ohrabrio bih Srbiju i pozvao je da održi i pojača saradnju sa Tribunalom u Hagu, saradnju u regionu i da u njemu igra pozitivnu ulogu”, kazao je Leterm i naglasio da je sa predsednikom Srbije pored ostalog razgovarao o najboljem načinu za prosleđivanje zahteva za članstvo naše zemlje u EU. On je posebno istakao prisustvo predsednika Srbije na komemoraciji koja je pre nekoliko dana održana u Srebrenici povodom obeležavanja 15. godišnjice zločina koji je tamo počinjen.

Dvojica visokih zvaničnika ocenili su da je Sporazum o socijalnom osiguranju, koji su danas u Briselu potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Belgije Vuk Jeremić i Stiven Vanaker, još jedan korak u jačanju bilateralnih veza i najavili nove sporazume koji će učvrstiti saradnju dve zemlje. 

Pre susreta sa Letermom Tadić se sastao sa predsednicima oba doma belgijskog parlamenta – predsednikom Senata Armanom de Dekerom i predsednikom Predstavničkog doma Patrikom Develom. Pored predsednika Tadića i ministra Jeremića u delegaciji Srbije u Briselu boravio je i potpredsednik vlade Božidar Đelić.

-------------------------------------------------------------

Rok za hapšenje Mladića – „juče”

Odgovarajući na pitanje novinara o roku za izručenje Mladića Tribunalu u Hagu Tadić je kratko odgovorio da je taj rok bio „juče”, dok je Leterm bio upitan o tome kakav razvoj događaja očekuje posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i da li je to u vezi sa razmatranjem kandidature Srbije za članstvo u EU. „Mislim da će EU posmatrati postupanje i reagovanje Srbije po objavljivanju mišljenja više nego samo mišljenje MSP-a”, kazao je Leterm naglasivši da mu je teško da kaže nešto više o tome, jer ne zna kakvo će biti mišljenje MSP-a.

Vladimir Jokanović

objavljeno: 15.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.