Slučaj „Kolarević”: težina ličnog stava

Izvor: Politika, 06.Sep.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj „Kolarević”: težina ličnog stava

Nama se vraća mrtvački eros, kaže sociolog Ratko Božović, dok Dejan Vuk Stanković smatra da je ovaj, kao i slučaj Ugričić, promašena tema

Tekst Dragana Kolarevića, pomoćnika ministra kulture u Vladi Srbije, „Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak” (Novi standard, 13. avgusta 2012) izazvao je oštre reakcije javnosti, a predsednik Demokratske stranke Boris Tadić zatražio je smenu Dragana Kolarevića.

Kolarević u ovom tekstu napominje da je pisan u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << junu 2012. godine, dakle, onda kada je bio „privatno lice”. Za pomoćnika ministra kulture imenovan je 17. avgusta ove godine.

U tekstu pored ostalog, piše:

„U državna pozorišta odavno ne idem jer nisam mazohista. Ne gledam domaće filmove. Bilo koji pacijent sa Guberevca ili neke druge klinike za ljude pomerenog uma duhovno je uravnoteženiji od autora i aktera dela koja se tamo igraju i prikazuju. Ako ću da gledam ludake, ići ću u ludnicu. Ne pristajem da na moj ukus i vrednosni sistem utiču komesari titoističko-krležijanske svesti.

... Predstava o Zoranu Đinđiću samo je posledica, pojedinačni slučaj, sistema koji u Srbiji proizvodi dela političke i ratne propagande....

... Ko su nosioci i izvršioci pogubne atisrpske politike u Srbiji? Da li su to oni koji su dali nedvosmislenu podršku Tadiću i Jovanoviću na proteklim i svim prethodnim izborima?

Podršku Tadiću su dali: Zdravko Čolić, Momčilo Bajagić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Mira Banjac, Gordan Kičić, Branislav Trifunović, Radoš Bajić, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Branko Cvejić, Tihomir Stanić, Lazar Ristovski, Dara Džokić, Goran Šušljik, Tamara Vučković, Milica Mihajlović, Slobodan Boda Ninković, Miroslav Momčilović, Jagoš Marković, Nataša Ninković, Srdan Golubović, Vjera Mujović, Tanja Mandić Rigonat, Milena Šešić itd. Zaboravih Biljanu Srbljanović, uvrediće se, a primećuje se da nema mnogih koji su mu na prošlim izborima dali podršku. Da li brod tone?...”

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 7. septembra. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

M. Đorđević – B. Baković

objavljeno: 07.09.2012.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.