Izvor: Blic, 10.Sep.2009, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžićeva pobuna protiv Tadića

SARAJEVO, BANJALUKA - Predsedništvo BiH juče nije postiglo konsenzus povodom zahteva člana Predsedništva Harisa Silajdžića da se kao tačka dnevnog reda uvrsti boravak predsednika Srbije Borisa Tadića u BiH tokom ceremonije otvaranja novoizgrađene Osnovne škole „Srbija” na Palama. Zbog ovoga će, kako je saopšteno, predsedavajući Predsedništva Željko Komšić uvrstiti ovu tačku kao obaveznu na sledećoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sednici kolektivnog šefa države.

Srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović izrazio je žaljenje zbog preglasavanja, uz ocenu da je „društvenokoristan događaj ponovo iskorišćen za verbalan napad na RS”.

Osim zahteva da se razmatra Tadićeva poseta BiH, Silajdžić je najavio da će od Ustavnog suda BiH tražiti ocenu ustavnosti naziva škole „Srbija”. Međutim, premijer RS Milorad Dodik najavio je da će, ako Predsedništvo pokrene ovu proceduru, Nebojša Radmanović uložiti veto „i to pitanje će se završiti u NS RS”. „Silajdžić verovatno nije razmišljao kad je to pokrenuo, jer bi onda trebalo ukinuti mnoge nazive po FBiH. Naziv 'Srbija’ ne vređa nikoga. Može da radi šta hoće, ali ovaj naziv će ostati”, poručuje Dodik.

Da u nazivu škole nema ništa neustavno smatra i profesor prava iz Banjaluke Petar Kunić.

„Apsurdno je komentarisati tako nešto. Čoveku smeta naziv susedne republike, a do juče je u Sarajevu imao hotel 'Srbija’ i nikome to nije smetalo. Teško je govoriti da je Silajdžić pun mržnje, ali tako izgleda”, kaže Kunić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da su izjave predsednika Srbije Borisa Tadića korektne, „jer je rekao da podržava integritet i suverenitet BiH”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.