Sejdiju: Loš pristup Srbije

Izvor: B92, 03.Jul.2008, 01:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiju: Loš pristup Srbije

Fatmir Sejdiu (FoNet, arhiva)

Bon -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da smatra da nijedan međunarodni sud nije kompetentan da se bavi pitanjem proglašenja nezavisnosti Kosova.

Reagujući na najavu predsednika Srbije Borisa Tadića da će Srbija od Međunarodnog suda pravde zatražiti pravno tumačenje proglašenja nezavisnosti Kosova, Sejdiju je kazao da misli da je to "loš pristup".

"To je loš pristup Srbije, pa dakle i njenog predsednika", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Sejdiju za "Dojče vele" i naveo da je međunarodna zajednica bila deo zajedničkog procesa sticanja nezavisnosti Kosova.

Govoreći o paralelnim strukturama vlasti Srba na Kosovu, Sejdiju je rekao da je njihovo postojanje loše i da to doprinosi dizanju tenzije na Kosovu, ali da one "neće imati nikakav poseban i dugoročan uticaj".

"Time se jedan deo srpskog naroda drži u iluzijama. Stvara se utisak da se pitanje Kosova može rešiti unutar Srbije ili da je Kosovo Srbija", rekao je predsednik Kosova.

On je pozvao Srbe na Kosovu da se na "najaktivni mogući način vrate svakodnevnom životu i realnosti" i postanu deo institucija Kosova, kao i sve druge zajednice na Kosovu.

Govoreći o mogućnim promena odnosa sa vlastima u Beogradu posle formiranja nove vlade, s obzirom na to da će u njoj biti Socijalistička partija Srbije, Sejdiju je rekao da je "za nas najvažnije da srpski narod izabere rukovodeću elitu koja će ga voditi ka evroatlantskim integracijama, ali i ka dobrosusedskim odnosima, uključujući Kosovo".

"Želimo da imamo dobre odnose sa Srbijom, kao dve suverene države", kazao je on.

Komentarišući proces priznavanja nezavisnosti Kosova, Sejdiju je rekao da je zadovoljan brojem država koje su to do sada učinile i najavio da "će biti još zemalja koje će priznati Republiku Kosovo".

Upitan da li je podela nadležnosti između UNMIK-a i EULEKS-a uvod u neku vrstu podele Kosova, Sejdiju je rekao da ne postoje takva predviđanja, niti da je potrebno da se Kosovo deli.

"Mi smo završili pregovarački proces o Kosovu. Kosovo je nezavisno i ima međunarodnu podršku", zaključio je Sejdiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.