Saradnja s Hagom za moralnu snagu

Izvor: B92, 11.Maj.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Saradnja s Hagom za moralnu snagu"

Beograd -- Boris Tadić je rekao da bi dovršetak saradnje sa Tribunalom dao dodatnu moralnu snagu Srbiji da zahteva istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999.

On je rekao da svi koji smatraju saradnja sa Tribunalom nije u korist države Srbije, prave neoprostivu grešku prema našoj zemlji i prema čitavom srpskom narodu".

"Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića dali bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji dodatnu moralnu snagu u zahtevima za sprovođenje istrage i u slučaju optužbi koje su nastale iz izveštaja Dika Martija", rekao je Tadić.

"Samo potpuno iskrena saradnja u istragama o svim ratnim zločinima podiže kredibilitet ove zemlje, daje nam moralnu snagu i u međunarodnoj zajednici i kada su u pitanju srpske žrtve. Tako pristupam ovoj stvari i ne vidim alternativu tom pristupu", rekao je predsednik Srbije novinarima nakon razgovora sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom u Beogradu.

Tadić je kazao na značaj završetka saradnje s Hagom zato što je izuzetno zabrinut pristupu izveštaju Dika Martija o navodima o trgovini ljudskim organima u međunarodnim institucijama.

"Transparentnost da se formatira istraga na takav način da se smanjuje verovatnoća njene uspešnosti, izaziva zabrinutost sasvim sigurno ne samo kod mene nego kod svakog iskrenog borca za dovršetak istrage o svim ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije", kazao je on.

Tadić je naveo da je "od suštinske važnosti da ta istraga bude nezavisna i da istražitelj u slučaju izveštaja Dika Martija i mogućem zločinu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji ima apsolutnu slobodu u istrazi i obezbedi potpunu zaštitu svedoka".

On je kazao da će Srbija nastaviti da zahteva da Savet bezbednosti UN imenuje nezavisnog istražitelja koji ima mandat tog tela UN. "Nećemo odustati od tog zahteva", poručio je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da Srbija nema nikakvu primedbu na učešće Euleksa u istrazi, ali da "elementarna logika vodi do zaključka da Euleks ne može imati mandat da vodi istragu u svim zemljama i na suverenim teritorijama, u državama koje su članice UN i koje su povezane sa tim optužbama, a to su Izrael, Turska i Maroko".

"Zbog toga izražavam veliku zabrinutost zbog najava o formatu te istrage koje dolaze iz mnogih značajnih političkih centara", rekao je predsednik Tadić.

Savet bezbednosti UN razmotriće sutra razvoj događaja na Kosovu, a očekuje se da bude reči i o inicijativi Srbije za pokretanje istrage pod okriljem SB povodom optužbi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Saradnja s Hagom doprinosi istrazi na Kosovu

Izvor: Beta Video, 11.Maj.2011

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić: Saradnja s Hagom doprinosi istrazi na Kosovu (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Bramerc: Srbija mora više

Izvor: Glas javnosti, 12.Maj.2011, 07:06

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija nastaviti istrage sve dok ne završi saradnju sa Haškim tribunalom, što podrazumeva i lociranje i hapšenje optuženih za ratne zločine Ratka Mladića i Gorana Hadžića...Nema alternative hapšenju haških begunaca, izjavio je danas...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.