Sahranjen Leh Kačinjski

Izvor: RTS, 18.Apr.2010, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen Leh Kačinjski

Tragično nastradali poljski predsednik Leh Kačinjski i njegova supruga Marija sahranjeni su u dvorcu Vavel u Krakovu. Zbog haosa u aviosaobraćaju mnogi svetski državnici, uključujući Baraka Obamu, Angelu Merkel, Nikolu Sarkozija i predsednika Srbije Borisa Tadića, nisu prisustvovali sahrani.

Predsednik Poljske Leh Kačinjski i njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << supruga Marija, koji su tragično nastradali u avionskoj nesreći 10. aprila, sahranjeni su uz najviše državne počasti u katedrali zamka Vavel u Krakovu, u kome počivaju poljski nacionalni heroji i kraljevi.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je u Krakovu da niko nije ravnodušan prema tragediji koja se dogodila u Smolensku.

"Ovo je nacionalna tragedija za Poljsku. I moja zemlja je u žalosti. Tragedije uvek sa sobom nose bol. To je posebna tema u rusko-poljskim odnosima. Tragedije zbližavaju ljude", rekao je Medvedev za Itar-Tas.

Medvedev je naveo da su Poljska i Rusija imale razne periode u istoriju i da "najnoviji period nije bio lak".

"Ovaj težak gubitak može da doprinese zbližavanju, tako da naši narodi mogu da čuju bolje jedni druge i iznađu rešenja i za najkomplikovanije probleme. Tragedija u Katinu je jedna od takvih tragedija. To je zločin Josifa Staljina i njegove klike", naglasio je Medvedev.

On je dodao da je Rusija po tom pitanju "odavno formulisala svoj stav koji je nepromenljiv".

Kačinjski i njegova supruga položeni su uz počasne plotune u sarkofag u kripti ispod Tornja srebrnih zvona, u prisustvu desetina hiljada građana i jednog broja stranih zvaničnika.

Kripta gde su položeni i čuveni poljski političar i državnik Jozef Pilsucki, junak Tadeuš Košćuško i pesnik Adam Mickijevič, ostaće otvorena za posete. Pored sarkofaga od albastera, u kome počivaju predsednik i prva dama Poljske postavljena je i spomen ploča za svih 96 žrtava avionske nesreće kod Smolenska.

Pre sahrane je u Bazilici svete Marije služena posmrtna misa za pokoj duša predsednika Poljske i njegove supruge, nakon čega je povorka prošla centralnim krakovskim ulicama.

Misa je počela uz zvuke Mocartovog Rekvijema, a služio ju je, umesto izaslanika Vatikana kardinala Anđela Sodana koga je omeo haos u vazdušnom saobraćaju, krakovski metropolit, kardinal Stanjislav Điviš sa nekoliko desetina biskupa Poljske katoličke crkve.

Među 700 zvanica na misi je bila porodica preminulog predsedničkog para, ćerka Marta i brat blizanac predsednika, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, poljski državni vrh sa premijerom Donaldom Tuskom na čelu i predsednicima oba doma parlamenta, bivši predsednici Poljske, za Evropski parlament njegov predsednik Ježi Buzek.

"Zbližavanje Poljaka i Rusa"

Među njima je bio i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev koji je uprkos obustavi avionskog saobraćaja avione uspeo da dođe na sahranu.

"Saosećanje kakvo su nam iskazali naša braća Rusi budi nadu na zbližavanje naša dva naroda", obratio se i zahvalio na početku mise kardinal Điviš direktno predsedniku Medvedevu.

Kardinal je takođe citirao reči koje je predsednik Kačinjski želeo da izgovori u Katinskoj šumi 10. aprila na komemoraciji 22.000 Poljaka streljanih po naređenju Staljina, aprila 1940. godine, a smrt ga je u tome omela: "Mi, Poljaci i Rusi, moramo da nastavimo putem zbližavanja, bez zaustavljanja i vraćanja natrag".

Poljaci iz svih krajeva zemlje bili su okup na krakovskom Starom trgu, ispred bazilike u kojoj je služena misa. I oni, kao i ostali okupljeni na trgu, njih ukupno oko 40.000 prate misu preko velikih ekrana.

Predsednik Srbije Boris Tadić otkazao je put na sahranu Kačinjskog zbog prekida avionskog saobraćaja u velikom delu Evrope, saopšteno je iz kancelarije predsednika.

Od svetskih zvaničnika osim Medvedeva, na sahranu su došli i nemački predsednik Horst Keler, ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, kao i bivša premijerka te zemlje Julija Timošenko.

Sahrani su prisustvovali i češki i slovački predsednici Vaclav Klaus i Ivan Gašparovič, slovenački predsednik Danilo Tirk, letonski i estonski predsednici Vladis Zatlers i Tomas Hendrik, rumunski predsednik Trajan Basesku i mađarski predsednik i premijer Laslo Šoljom i Gordon Bajnai.

Dolazak na sahranu otkazali su američki predsednik Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Nikola Sarkozi, britanski prestolonaslednik, princ Čarls, švedski kralj Karl Gustav XVI, španski kralj Huan Karlos i premijer te zemlje Hose Luis Sapatero.

Prisustvo su otkazali i predsednik Evropske unije Herman Van Rompej predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, italijanski premijer Silvio Berluskoni, turski predsednik Abdulah Gul, finska predsednica Tarja Halonen, predsednik Islanda Olafur Grimoson i premijer Kanade Stiven Harper. Dolazak su otkazali i šefovi država iz regiona.

U katedrali svetog Jovana Krstitelja u Varšavi juče je služena misa za Leha i Mariju Kačinjski.

Svog vrhovnog komandanta uz zvuke svih crkvenih zvona prestonice ispratili su u pogrebnoj povorci, sa oba kovčega na lafetima, od Predsedničke palate do katedrale vojnici, na začelju pripadnici elitne konjičke jedinice.

Majka poginulog predsednika Jadviga Kačinjska (84) nalazi se u bolnici u Varšavi, već nedeljama je u teškom stanju, i na preporuku lekara niko joj nije rekao da joj je sin poginuo.

Mesto gde je bračni par Kačinjski sahranjen izazvalo je ranije i ulične proteste u Poljskoj, bez obzira na nacionalnu žalost, zbog toga što se jedan deo Poljaka nije slagao sa tim da Kačinjski bude sahranjen pored poljskih kraljeva i velikana.

Kako bi smirili proteste, Poljska katolička crkva i krakovski metropolit Stanjislav Điviš su se dogovorili da kripta u kojoj su predsednik i prva dama sahranjeni bude i simbolični grob svih katinskih žrtava - onih streljanih aprila 1940. godine i 96 putnika i članova posade koji su poginuli prošle subote kraj Smolenska.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahranjen poljski predsednik

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2010

Poljski predsednik Leh Kačinjski i njegova supruga Marija sahranjeni su danas uz najviše državne počasti u katedrali zamka Vavel u Krakovu u kome počivaju poljski nacionalni heroji i kraljevi, a počasnim plotunima u 18 sati označen je završetak sahrane...Kripta gde su položeni i čuveni poljski...

Nastavak na Vesti-online.com...

Još 20 žrtava nesreće poljskog aviona nije identifikovano

Izvor: Press, 19.Apr.2010, 23:06

Devet dana nakon pada aviona poljskog predsednika u Rusiji, 20 od ukupno 96 tela žrtava nesreće još nije identifikovano. Na forenzičkom institutu u Moskvi nastavljene su DNK analize kako bi se identifikovale žrtve katastrofe, a testovi bi trebalo da budu završeni do 21. aprila. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.