SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA NEMAJU OTVORENIH PITANJA

Izvor: Kurir, 28.Sep.2010, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA NEMAJU OTVORENIH PITANJA

BEOGRAD - Između Srbije i Republike Srpske nema otvorenih pitanja, a Beograd i Banjaluka dele identične stavove po svim važnim temama, ocenili su danas srpski predsednik Boris Tadić i predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Kuzmanović, kome za pet dana ističe predsednički mandat, poručio je na konferenciji za novinare posle satanka s Tadićem u Beogradu da je Srbija, kao garant Dejtonskog mira, od potpisivanja tog sporazuma uvek bila uz RS kad je to bilo potrebno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"Ja sam predsednika Tadića upoznao sa time da se u BiH nakon izbora pripremaju ponovo predlozi da se radikalno menja Ustav i da se stvara jedno drugačije državno uređenje. Mi smatramo da nikakav novi i drugačiji oblik državnog uređenja ne može biti", rekao je Kuzmanović.

Predsednik RS istakao je da se ne može prihavatiti unitaristički koncept u BiH je "BiH mora ostati složena država sa dva entiteta u kojoj su ravnopravna tri konsitutivna naroda".

On je poručio da je za rešavanje problema u RS potreban dijalog i kompromis, ali da "kompromisa neće biti tamo gde će umanjivati ustavni kapacitet RS" ili tamo gde se dovodi u pitanje mehanizam odlučivanja.

"Taj mehanizam znači da mora postojati entitetsko glasanje, zaštita nacionalnog vitalnog interesa. Ako toga ne bi bilo, onda bi se desilo da bi najbrojnija nacija imala neprekidno kompeltan sistem odlučivanja. Tu komprimisa ne može biti", naveo je Kuzmanović.

Kuzmanović je dodao da je stav RS po pitanju Kosova da će podržati sve ono što bude rezultat dogovora između Beograda i Prištine.

Srpski predsednik Tadić ocenio je da je u prethodnih nekoliko godina saradnja između Srbije i RS značajno unapređena, posebno u privredi.

"Još jednom ću potvrditi sa Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, ostaje prvržena tom međunarodnom ugovoru koji je garantovao mir i stbilnost, ne samo na prostoru BiH, nego i čitavog zapadnog Balkana", izjavio je Tadić.

On je dodao da Dejtonski sporazum omogućava i specijalne veze između Republike Srpske i Srbije, što je u prethodnim godinama dosta korišćeno.

Tadić je naveo da u skladu sa standardima UN i EU Srbija želi da sačuva identitet srpskog naroda u svim zemljama regionu uz istovremeno poštovanje integriteta svih zemalja zapadnog Balkana.

Tadić je zahvalio Kuzmanoviću na dosadašnjem angažovanju i saradnji, dodajući da će ostati prijatelji i da će od njega uvek zatražiti savet jer poštuje njegovo iskustvo i znanje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.