SPS na nogama: Tadić koristi tragediju za promociju

Izvor: B92, 11.Maj.2017, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS na nogama: Tadić koristi tragediju za promociju

Beograd -- Funkcioneri SPS reagovali su povodom zahteva lidera SDS Borisa Tadića za smenom šefa diplomatije (lidera SPS) Ivice Dačića.

Tadić je naveo da je Dačić "direktno odgovoran za pogibiju ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice"

Zamenica predsednika SPS Slavica Đukić-Dejanović ocenila je da nesreća koja je pogodila porodicu ambasadora Olivera Potežicu iziskuje saosećanje a da je Boris Tadić skrenuo sa teme, tražeći u, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakla, nepostojećoj krivici šefa diplomatije Ivice Dačića trenutak ponovnog vraćanja na političku scenu.

"Na njegovu žalost, korišćenje prljavih udaraca i prebacivanjem krivice na druge, nije - niti će u budućnosti biti moguće, jer narod dobro pamti kako je bilo pod njegovom vladavinom," navela je Đukić-Dejanović u saopštenju.

Tadićev "pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena" kako je dodala, pokazuje i podseća građane kakvog je Srbija "državnika" imala.

"Ne možemo, a da se ne osvrnemo na činjenicu da je i nama nepoznanica zašto Boris Tadić, sa uverenjem koje sada iznosi, tokom svojih osam godina mandata, a kada su izbili prvi sukobi nije zatvorio ambasadu u Libiji i pitamo se kakav je to njegov lični interes bio", zaključila je Đukić-Dejanović.

Funkcioneri SPS Aleksandar Antić i Đorđe Milićević ocenili su s da je Boris Tadić zahtevom za smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, kojeg smatra odgovornim za pogibiju ambasadora Olivera Potežice, odabrao da tragediju upotrebi za političku promociju.

"Krajnje je nepristojno i neukusno to što Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, ruši dignitet te funkcije politikantskim zahtevima koristeći jednu ljudsku nesreću'', izjavio je potpredsednik SPS Antić.

Navodeći da je jedan od doajena srpske diplomatije, ambasador Potežica izgubio život radeći svoj posao, Antić je u saopštenju istakao da je to jedina činjenica koju bi bivši šef države trebalo u ovom momentu da ima na umu.

Kako kaže, nažalost, Tadić koristi ovu tragediju da pokrene politička pitanja i traži ostavku ministra spoljnih poslova, neshvatljivim tvrdnjama da je odgovoran za pogibiju diplomate.

Antić smatra da sve optužbe koje Tadić iznosi na račun Dačića, a tiču se bezbednosti naših diplomata u Libiji i pitanja zatvaranja ambasade u toj zemlji, mogu da se kao pitanje postave i samom Tadiću i njegovom ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću - zašto sami nisu uradili nešto po tom pitanju, kada su za njihovog mandata uveliko trajali sukobi u Libiji.

''Od Borisa Tadića bilo bi u ovom momentu časno jedino da izrazi saučešće povodom smrti Olivera Potežice, ambasadora koji je godinama radio u službi njegove predsedničke administracije. Nažalost, Boris Tadić to nije uradio, već je odabrao da ovu tragediju upotrebi za političku promociju", istakao je Antić.

Na izjavu lidera Socijaldemokratske stranke reagovao je i predsednik poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević koji smatra da po ko zna koji put Tadić pokazuje svoje licemerje, zloupotrebljavajući tragične događaje koji su u fazi legitimnih istraga kao i nastojanju naših državnih organa da se dođe do istine.

Milićević smatra i da Tadić takvom izjavom traži alibi za svoje ''katastrofalne greške i despotsko ponašanje u vreme kada je bio na funkciji koju očigledno nije zasluživao i na taj način pokazuje da je spreman da učini baš sve kako bi pokušao da dođe do političkih poena''.

''Tadić ovakvim stavovima podseća građane kakvog je Srbija 'državnika' imala za predsednika punih osam godina. On je odlučivao o svemu, a drugi su bili odgovorni za posledice njegovih odluka'', rekao je Milićević.

Ocenjujući da Tadić i dalje pokušava da se na isti način odnosi prema državi, državnim poslovima i njenim službenicima, evidentno zloupotrebljavajući medijski prostor i bezuspešno pokušavajući da obmane javnost Srbije, Milićević je ukazao da su, na sreću, građani više puta do sada jasno rekli šta misle o političkom karijerizmu i odgovornosti lidera Socijaldemokratske stranke.

Funkcioner Novica Tončev ocenio je da "nije korektno" da lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić koristi smrt srpskog ambasadora u Libiji Olivera Potežice za obračun sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Reagujući na zahtev lidera SDS-a i bivšeg predsednika Srbije da Dačić bude smenjen zbog pogibije ambasadora Potežice, Tončev je agenciji Beta kazao da "izgleda da Boris ima mnogo kratko pamćenje o saradnji sa socijalistima".

"Demokrate su dizale Dačića u nebesa dok je bio u koaliciji sa njima i bio im je odličan partner bez koga ne bi imali većinu u skupštini. Čak smo i onaj sporazum o pomirenju sa demokratama žmureći na jedno oko potpisali. Sada im više Dačić ne valja jer je preko noći oterao Tadića u opoziciju", kazao je Tončev.

Predsednik SDS Boris Tadić zatražio je ranije danas smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog kako je naveo, "direktne odgovornosti za pogibiju ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice".

Tadić je u saopštenju ocenio da je "apsolutno neophodno" da Dačić bude odmah smenjen "jer je zbog neadekvatnog reagovanja na enormne rizike, direktno odgovoran za otmice i tragične pogibije naših diplomata".

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je juče od posledica teške saobraćajne nesreće koju je pre nekoliko dana doživeo u Tunisu.

Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova, Potežica je bio na odobrenom službenom putu ‎za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade Srbije u Tripoliju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.