SDS: Udruženja, reagujte; Članica Saveta REM: Tadić ne zna

Izvor: B92, 12.Okt.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS: Udruženja, reagujte; Članica Saveta REM: Tadić ne zna

Članica Saveta REM Olivera Zekić izjavila je da se Boris Tadić, "nesvestan svojih granica", ponovo meša u poltiku.

Ona je istakla i da Tadić pominje zakone o kojima ništa ne zna, pa ni to da REM, po tim zakonima, nema nikakav upliv u uređivačku politiku medija.

SDS Borisa Tadića je uputio apel svim strukovnim udruženjima da reaguju na činjenicu da je regulatorno telo za medije, kako navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ta stranka, postalo info služba vladajuće stranke, koja ne kontroliše medije, već opoziciju.

Zekić navodi da je Boris Tadić najbolji dokaz čuvenog Pitersovog principa, po kojem svako napreduje do granica svoje nesposobnosti.

"I ta granica je, sada je to sasvim jasno, za njega bilo mesto predsednika države", kaže i dodaje da je "zato i pad, posle toga, bio tako strmoglav, baš do daleko ispod cenzusa".

Ističe da se zato i danas, nesvestan svojih granica, Tadić ponovo meša u politiku, i pokušava da, preko REM-a, dokaže da mu je mesto kod onih koje je, inače, "sam izmislio, izvukavši ih, ni iz čega, i postavivši ih na svoj dvor, sasvim u skladu sa sopstvenim doživljajem te funkcije".

Uostalom, naglašava Zekić, zato i danas pominje zakone o kojima ništa ne zna, pa ni to da REM, po tim zakonima, nema nikakav upliv u uređivačku politiku medija, čak ni u slučajevima kada, na primer Pink i njegov vlasnik, pišu otvorena pisma članovima Saveta REM, što se, "da podsetimo zaboravnog bivšeg predsednika, dogodilo pre samo nekoliko meseci".

Takođe, vreme je da njega, velikog ljubitelja zakona koje ne poznaje, podsetimo i na medijsku sliku Srbije u vreme kada je on bio ubeđen da je na tronu, a ne na zakonima ograničenoj funkciji, kaže Zekić i precizira:

"U to vreme, u zatvoru su bili jedan vlasnik novina, jedan glavni urednik, dok je jedna glavna urednica (sadašnja članica Saveta REM), privođena, jer su njene novine (ubrzo posle toga ugašene) imale hrabrosti da pišu o tajnom trošenju miliona dolara na razne rođačko pajtoske kombinacije tadašnjeg dvora, čiji su dvorani, svi do jednog, danas slobodoljubiva opozicija".

Dodaje i da je za to vreme, "predsednik koji je trebalo da brine o Ustavu, i slobodama, brinuo samo o tome da li je lepši od Džordža Klunija", te zaključio da, "ako nije i lepši, ono je svakako ''aktivniji'', valjda računajući na to da hapšenje neistomišljenika može da se podvede pod ''aktivnost''”.

Članica Saveta REM konstatuje da je zbog svega toga, prelaska granica svoje nesposobnosti, dvora i dvorana, nasilja nad medijima, hapšenja, ćutanja na činjenicu da su njegovi dvorani ne samo kontrolisali, preko marketinga, medije, nego su i, protivzakonito, bili vlasnici istih, sramnog nepoznavanja zakona i jasne nekompetencije, Boris Tadić poslednji koji bi smeo da se obraća REM-u.

"Osim da nam napiše otvoreno pismo. Na to smo i navikli, a i poštovaćemo zakon, i u njegovom slučaju" poručila je Zekić.

SDS Borisa Tadića prethodno je saopštio da je REM potvrdio da nemamo regulatorno telo za elektronske medije, "već istureno odeljenje SNS-a na mestu nekadašnje nezavisne institucije".

Kada bi REM zaista obavljao svoju ulogu izdao bi saopštenje i primenio mere protiv televizije koja se koristi za linč političkih protivnika i protiv vlasnika te televizije sa nacionalnom frekvencijom, koji koristi javni resurs svih građana za svoja javna pisma u kojima iznosi vulgarnosti i emituje divljački prostakluk, smatra SDS.

SDS je i "uputio apel svim strukovnim udruženjima da reaguju na činjenicu da je regulatorno telo za medije postalo info služba vladajuće stranke koje ne kontroliše medije, već opoziciju i da braneći kodeks svoje profesije brane slobodu svih građana Srbije i njihovo pravo da budu informisani istinito i objektivno, a ne izloženi vulgarnostima režimskih medijskih ekspozitura".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.