Revizor godinu dana čeka kancelariju

Izvor: Glas javnosti, 05.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizor godinu dana čeka kancelariju

BEOGRAD - Državna revizorska institucija zatražila je od najviših državnih organa da joj budu obezbeđeni odgovarajući uslovi za rad, kaže predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović. „Uputili smo dopise Skupštini Srbije, predsedniku Srbije Borisu Tadiću i vladi i ukazali da DRI neće moći da preuzme odgovornost za preuzete obaveze ako joj se ne obezbede normalni uslovi za rad“, rekao je Sretenović.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << očekuje da ta institucija dobije odgovarajući prostor i opremu u novembru, preraspodelom postojećeg prostora koji koriste državni organi.

DRI je osnovana pre skoro godinu dana i od tada je radila u sobi Skupštine Srbije, a nedavno je premeštena u jednu od sala Skupštine. „Ovde ćemo imati bolje uslove za rad, s obzirom da ovu salu ne moramo da delimo sa narodnim poslanicima i da je napuštamo kada je njima potrebna. Salu ćemo moći da koristimo do konačnog rešenja prostora, tako da sada prvi put možemo instalirati računare i drugu neophodnu opremu, za što do sada, zbog čestih seljenja, nismo imali mogućnosti“, istakao je Sretenović.

On je dodao da opremu i prostor za rad DRI treba da obezbedi vlada, kao što to čini i za sve druge državne organe, koje finansira iz budžeta. „Specifične nadležnosti DRI, koja je zadužena za kontrolu finansijskih tokova u zemlji, a pre svega za trošenje novca iz državne kase, zahtevaju i posebne uslove za rad i primenu međunarodnih standarda, kako bi se obezbedio visok stepen zaštite podataka, kao i posebni postupci u razmeni i korišćenju tih podataka u DRI“, objasnila je potpredsednica Saveta LJubica Nedeljković.

PRVO OBUKA

Ta institucija ima obavezu da do kraja septembra 2009. godine donese ispitni program za sticanje zvanja ovlašćeni državni revizor i državni revizor, a zaposleni koji budu radili na poslovima revizije biće u obavezi da ispit polože do marta 2011. godine. Do kraja ove godine, prema rečima potpredsednice Saveta DRI, uradiće se strategija razvoja te institucije u srednjoročnom periodu, nastaviti sa prijemom kadrova, kako za druge subjekte revizije, kao što su fondovi, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, javna preduzeća i lokalna samouprava, tako i sa obukom za specifične revizije.

„Pred nama dug i težak posao i nije realno očekivati da će se DRI preko noći osposobiti za izvođenje kvalitetne revizije i obuhvatiti sve subjekte iz njene nadležnosti“, istakla je Nedeljkovićeva.

DRI trenutno ima 10 zaposlenih, pet članova Saveta, dva vrhovna revizora i sekretara, koji su funkcioneri te institucije, a zaposlen je i jedan referent za obavljanje administrativno-tehničkih poslova i jedan vozač. Bilo je predviđeno da DRI do kraja marta ove godine zaposli sedam vrhovnih državnih revizora i 76 državnih revizora.

„Prioritetni zadatak DRI do kraja godine je prijem neophodnih kadrova i obuka za obavljanje revizije budžeta Srbije za 2007. i pripreme za reviziju budžeta za 2008. godinu“, najavio je Sretenović, a prenosi Beta.

Prvi čovek ove institucije naglasio je da Srbija sada nema obučeni kadar koji bi samostalno obavio kvalitetnu reviziju javnog sektora, zbog čega je uspostavljena saradnja sa Kancelarijom glavnog revizora Kraljevine Norveške i Računskog suda Slovenije, čiji će stručnjaci učestvovati u obuci i zajedničkoj reviziji budžeta Srbije.

„Nastojaćemo da za realizaciju tog plana obezbedimo odgovarajuće uslove i trenutno najbolje kadrove“, naglasio je Sretenović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.