Razgovarali Tadić i Incko

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovarali Tadić i Incko

Beograd -- Predsednik Boris Tadić u razgovoru s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom izjavio da se zalaže za novu etapu u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Srbije Boris Tadić je naveo da Srbija podržava teritorijalni integritet i celovitost Bosne i Hercegovine, saopštila Pres služba predsednika Republike.

Tadić je ponovio da Srbija podržava unutrašnje uređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BiH u skladu sa odredbama Dejtonskog sporazuma.

Predsednik Srbije je rekao da su ustavne promene u BiH moguće samo uz dogovor demokratski izabranih legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata, navedeno je u saopštenju.

Incko: Bolja situacija u regionu

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Beogradu da je situacija u regionu najbolja u poslednjih 20 godina i da je budućnost zemalja regiona u Evropskoj uniji.

"Kakvo je susedstvo, tako će biti i u BiH", rekao je Incko grupi novinara posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i naveo da su danas nastavili razgovor započet juče, na sastanku predsednika šest država u Banjaluci.

"Konstatovao sam u razgovoru sa predsednikom Tadićem da je situacija u regionu najbolja u poslednjih 20 godina. Zahvalio sam predsedniku Tadiću za sve njegove inicijative. Neke su bile veoma teške, kao što je Deklaracija o Srebrenici, i neke druge... Neko je morao početi", rekao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH je tako podsetio na sva izvinjenja lidera zemalja regiona upućena zbog zločina tokom ratova 1990-ih godina na prostoru Jugoslavije.

"U toku je regionalna kooperacija. Vrlo važno je da je u toku i regionalno pomirenje i to će sve rasteretiti i lakše ćemo ići u budućnost bez tih tereta. Naravno, zaborava nema, ali ima oproštaja i budućnosti, a budućnost je za sve narode u regionu ista: svi žele da idu prema Briselu", rekao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH je podsetio da su "neki malo brže išli" na evropskom putu - kao što je Hrvatska, a da su "neki na putu" ka EU.

"I onda će biti irelevantno gde su granice... sarađivaćemo preko granica kao u mojoj državi... tako će biti ovde, imaćemo iste granice, ali ćemo živeti pod istim krovom, a taj krov se zove Evropska unija", rekao je Incko.

Incko je takođe kazao da se suverenitet RS u okviru BiH "ne dovodi u pitanje", kao ni Dejtonski sporazum.

"Mi svi podržavamo suverenu BiH u granicama koje se nisu menjale, mislim, 200 godina. Unutar te BiH ima jaku autonomiju Republika Srpska", rekao je Incko.

"Predsednik Tadić je sigurno jedan od ovih suseda i državnika koji takođe podržava suverenitet i integritet BiH. Tu su i paralelni specijalni odnosi RS i Srbije. Tu svi samo možemo dobiti", zaključio je Incko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.