REM utvrdio kandidate za Upravne odbore RTS-a i RTV-a

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REM utvrdio kandidate za Upravne odbore RTS-a i RTV-a

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) utvrdio je liste kandidata za članove upravnih odbora Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Konkurs je objavljen zbog ostavke jednog člana UO RTS-a i isteka mandata dva člana UO RTV-a. Nekadašnji savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, Nebojša Krstić, je u aprilu ove godine podneo ostavku u UO RTS-a, zbog toga što je, kako je objavio na Tviteru, bio "nezadovoljan izveštavanjem RTS o paravojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kampu, kao i činjenicom da kao član UO RTS nema prava da se meša u uređivačku politiku".

Na listi za člana UO RTS-a je pet kandidata: diplomirani komunikolog Mario Spasić, doktor političkih nauka Irina Milutinović, "inokorespondent" Siniša Milošević, novinar Nenad Janković i kompozitor, penzioner Milovan Filipović, a njihove celokupne biografije objavljene su na sajtu REM-a.

Mario Spasić je generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" i glavni koordinator Radnog tela za borbu protiv korupcije u sistemu zdravstva, osnovanog pri Ministarstvu zdravlja. Nevladina organizacija koju vodi podnela je krivičnu prijavu zbog navodne zloupotrebe novca Fondacije "Podrži život" glumca Sergeja Trifunovića.

Irina Milutinović je od 2016. godine naučna saradnica u Institutu za evropske studije u Beogradu, a dve godine ranije bila je docent na Fakultetu za kulturu i medije Univerziteta Megatrend u Beogradu, na predmetima Istorija kulture i civilizacije, Menadžment u izdavačkoj delatnosti i Savremeni medijski sistemi.

Siniša Milošević na TV Sinemania i TV Film klub radi od 2013. godine, a prethodno je bio "di džej prezenter" na Radio Top FM, kao i novinar i spiker na radiju "Indeks". Milošević je takođe bio novinar u Novinskoj agenciji "Tiker" i u Radio "Pingvinu" i TDI radiju.

Udruženje "RAB Srbija" je za člana UO RTS-a predložilo generalnog sekretara REM-a Nenada Jankovića, koji je od 2008. do 2016. godine bio zamenik direktora RRA i generalnog sekretara REM-a. Kreativni direktor marketinške agencije "Lider" iz Kragujevca bio je 2006. i 2007. godine.

Milovan Filipović u predlogu da postane član UO RTS-a navodi da je "najbolja preporuka sve ono što je uradio kao umetnik stvaralac u životu i tokom 43 godine rada u RTS-u".

"Radio sam kao muzički urednik, novinar-kritičar gotovo na svim programima", navodi Filipović i dodaje da je "dao pečat mnogim zabavnim i kulturnim emisijima, uređivao sve programske horizontale, idejno osmislio i realizovao na hiljade špica i džinglova, bio glavni muzički urednik radija Beograd 202".

Pet kandidata za RTV

Za dva člana UO RTV-a Savet REM-a je utvrdio pet kandidata: master ekonomistu Dalibora Bubnjevića, pravnika Đuru Vlaškalića, menadžera u medijima Budimira Markovića, kompozitora i dirigenta Jovana Adamova i ekonomistu Branislava Popovića.

Dalibor Bubnjević je od 2007. godine generalni direktor i glavni i odgovorni urednika lista "Zrenjanin", a od 2015. godine je predavač Menadžmenta i informatike u Visokoj školi strukovnih studija "Sportska akademija" u Beogradu. Od 2016. do 2018. godine bio je saradnik u nastavi u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu, a od 2012. do 2015. godine asistent u Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu.

Đura Vlaškalić je menadžer i stručni konsultant koji radi kao specijalista ljudskih resursa i konsultant za BSCI i HealtCare Europe u Rumi. Kao savetnik u Skupštini Vojvodine radio je od 2008. do 2017. godine, pre čega je bio šef Kancelarije za promociju Vojvodine i koordinator Centra za promociju i strateški razvoj Vojvodine.

Budimir Marković je predsednik Udruženja profesionalnih i medijskih radnika Vojvodine, a u predlogu za člana UO RTV-a navodi se da je on "u novinarskoj profesiji 37 godina" i da je "prešao put od novinara početnika do direktora informativnog programa RTV-a".

Jovan Adamov je kompozitor i dirigent koji je "ceo radni vek proveo u RTV i više decenija bio na odgovornim funkcijama". "Trenutno je pri kraju svog prvog mandata člana UO RTV. Smatramo da bi svojim zalaganjem i iskustvom mogao dati značajan doprinos i u ponovnom mandatu, u važnom periodu za RTV", navodi se u predlogu.

Branislav Popović bio je član UO RTV-a.

"U toku svog dugogodišnjeg radnog iskustva obavljao je poslove finansijskog direktora, predsednika Komiteta za privredu Zrenjanin, člana Izvršnog veća Skupštine opštine Zrenjanin i potpredsednika Izvršnog veća Skupštine opštine Zrenjanin, Pokrajinskog sekretara za privredu, direktora Elektovojvodine Novi Sad, potpredsednika Delta Holdinga za Vojvodinu, potpredsednika Hemofarma, direktora "Energije, tehnike, tehnologije", predsednika Upravnog odbora JAT-a i druge odgovorne funkcije", navodi se u predlogu Fondacije "Privrednik".

Mandat članova UO RTS-a i RTV-a je pet godina.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Twiter

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.