Pripreme terena za nagodbu SRB i HR

Izvor: B92, Tanjug, 13.Apr.2010, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme terena za nagodbu SRB i HR

Beograd -- Ivo Josipović imaće teži posao oko nagodbi za međusobne tužbe za genocid od Borisa Tadića jer nije u dobrim odnosima sa hrvatskom vladom, piše "Politika".

Predsednici Srbije i Hrvatske trebalo bi danas da se sretnu u Mostaru. Tri dana nakon toga, dvojica državnika ponovo će se sresti u Pečuju na trilateralnom sastanku sa predsednikom Mađarske. Glavna tema razgovora Tadić-Josipović biće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spor pred MSP- u Hagu i, kako je to Tadić najavio, nalaženje "neke vrste" vansudskog rešenja za šta su opredeljene obe zemlje.

Tužba i kontratužba pretile su da odnose između dve države trajno "zacementiraju", ali je situacija počela polako da se menja izborom novog hrvatskog predsednika koji je u prvoj izjavi nakon pobede najavio mogućnost da tužba bude povučena.

Pred Tadićem i Josipovićem je ozbiljan posao jer je politički dogovor samo inicijalna kapisla za rešenje ovog pitanja. Konačnu odluku, kako to nalažu ustavi Srbije i Hrvatske, moraju da donesu vlade dve zemlje.

Analitičari se slažu da će Josipović imati daleko teži posao jer mu predstoji da za svoj stav pridobije kako vladu, sa kojom ne stoji tako dobro, tako i javnost koja je za njegovu ideju daleko manje raspoložena od javnosti u Srbiji.

Učestali susreti Tadića i Josipovića, kako kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, stvaraju atmosferu u kojoj će biti lakše da se počnu rešavati neka otvorena pitanja.

Na taj način vrši se politička i psihološka priprema javnosti dveju zemalja.

"Ovo je politička priča koju na kraju moraju da odrade izvršne vlasti. Kada se desi ono što najavljuju dvojica predsednika, premijer Mirko Cvetković i premijerka Jadranka Kosor će imati zadatak da naprave mapu puta za rešavanje otvorenih pitanja. Susreti Tadića i Josipovića olakšavaju da se sporna pitanja na jedan nov način počnu rešavati, a da to ne izaziva traume na bilo kojoj strani”, kaže Popov.

On naglašava da se politička situacija u dve zemlje razlikuje pa je Tadić u povoljnijem položaju od hrvatskog kolege.

"Predsednik Srbije ima velika ovlašćenja što se vidi po onome što je radio i što radi . Njegov uticaj na vladu je nesporan. Istovremeno, odnosi Josipovića i vlade su prilično zategnuti. Očigledno je da ne postoji interna kohabitacija između predsednika Josipovića i premijerke Kosor", objašnjava Popov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Josipović pripremaju nagodbu Srbije i Hrvatske

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2010

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović trebalo bi da se sretnu u utorak u Mostaru, što će biti njihov treći susret za manje od tri nedelje...Tri dana po početku Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, koji će otvoriti predsednik Tadić, u petak će se dvojica državnika ponovo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Tadić i Josipović pripremaju teren za nagodbu

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Apr.2010

BEOGRAD - Boris Tadić i Ivo Josipović trebalo bi danas da se sretnu u Mostaru. Tri dana nakon toga, dvojica državnika ponovo će se sresti u Pečuju na trilateralnom sastanku sa predsednikom Mađarske. Glavna tema razgovora Tadić–Josipović biće spor pred MSP-u Hagu i, kako je to Tadić najavio,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.