Premijer Cvetković i ministri ne idu u Peć, Boris Tadić i Toma Nikolić na ustoličenju

Izvor: Press, 30.Sep.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Cvetković i ministri ne idu u Peć, Boris Tadić i Toma Nikolić na ustoličenju

Ustoličenju srpskog patrijarha Irineja u nedelju u Pećkoj patrijaršiji neće prisustvovati premijer Mirko Cvetković i ministri Vlade Srbije
Vlada je odlučila da ispoštuje molbu SPC da državu u Peći predstavlja samo predsednik Boris Tadić, a da se članovi Vlade, lideri političkih stranaka i druge istaknute političke ličnosti uzdrže od dolaska kako ne bi provocirali Albance. Na ustoličenje će, uz Tadića, ići i lider SNS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Tomislav Nikolić, koji je takođe dobio pozivnicu patrijarha.
Molba SPC-a usledila je pošto je Priština uslovila dolazak srpskih ministara prisustvom na ceremoniji i predstavnika kosovskih vlasti, što su Crkva i zvanični Beograd odlučno odbili.
Preko crkve 50 autobusa
- Stav SPC je jasan, državu treba da predstavlja predsednik i niko iz Vlade neće ići u Peć. Svi koji i pored toga najavljuju odlazak koriste ovu situaciju za sopstveni politički marketing - ocenio je za Press sagovornik iz vrha vlasti.
S druge strane, lider SNS-a Tomislav Nikolić saopštio je juče da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Sinoda da prisustvuje svečanom činu ustoličenja. Iako su Ujedinjeni regioni Srbije najavili da će na ustoličenje ići Verica Kalanović, Tomica Milosavljević i Nebojša Bradić, i ta stranka je rešila da poštuje molbu SPC, pa će u Peć otputovati jedino član Predsedništva URS-a Predrag Marković.
- Građanin sam Srbije i moje pravo je da se krećem gde ja želim i da činim ono što želim. To pravo mi niko ne može uskratiti. Uvek sam činio i činim ono što mislim da je za Srbiju dobro i osećam potrebu da svojim prisustvom pokažem opredeljenje za istinske duhovne i životne vrednosti koje nas krase - naveo je Marković.
Episkop jegarski Porfirije rekao je juče da je iz Srbije, preko crkvenih opština, odnosno parohija, organizovan dolazak više od 50 autobusa na čin ustoličenja i da se očekuju i dolasci iz RS i BiH, Crne Gore, Makedonije... On je istakao da je u Pećkoj patrijaršiji „sve spremno" za uvođenje u tron 45. poglavara SPC.
Jovan i Amfilohije uvode u tron
- Sveta liturgija počinje u 10 časova. Sinod je odredio dvojicu najstarijih episkopa - mitropolite Jovana i Amfilohija - da, na kraju liturgije, uvedu u tron patrijarha. Potom će se čitati molitve ustoličenja, besede i patrijarh Irinej će održati govor. Prilikom ustoličenja izgovara se reč „aksios", što na grčkom znači dostojan. To je znak saglasnosti prisutnih da je novi poglavar dostojan te pozicije - objasnio je vladika Porfirije.
Prema procenama, za put u Peć prijavilo se više od 10.000 građana, a očekuje se dolazak oko 400 visokih zvanica, među kojima su najviši predstavnici pravoslavnih crkava iz sveta i ostalih verskih zajednica. Pošto manastirska porta može da primi oko 2.000 ljudi, SPC će ispred manastira postaviti video bimove.

Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.