Predsedništvo BiH bez konsenzusa o poseti Tadića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedništvo BiH bez konsenzusa o poseti Tadića

BANJA LUKA - Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine nisu postigli konsenzus da se u dnevni red današnje sednice uvrsti tačka u vezi sa posetom predsednika Srbije Borisa Tadića Palama, gde je u utorak prisustvovao svečanosti otvaranja osnovne škole, koju su zajednički finansirale vlade Republike Srpske i Srbije.

Inicijativu da se ova tačka uvrsti u dnevni red pokrenuo je bošnjački član Predsedništva Haris Silajdžić, a podržao ju je i predsedavajući Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << BiH Željko Komšić, koji je najavio da će se ova tačka kao obavezna uvrstiti u dnevni red naredne sednice Predsedništva BiH, saopšteno je iz Predsedništva.

Saopštenjem se oglasio i srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović, koji je izrazio žaljenje što je jedan koristan događaj i dobronameran povod, kao što je jučerašnja ceremonija otvaranja škole na Palama ponovo iskorišćen za verbalni napad na RS i podgrejavanje neprimerene retorike prema susednoj državi, što nikako ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i putu BiH ka EU.

"Dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića na svečanost na Palama uredno je najavljen preko ambasade Srbije u BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH u skladu sa diplomatskom praksom, tako da ne može biti reči o kršenju suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH", navedeno je u Radmanovićevom saopštenju.

Srpski član Predsedništva BiH je kazao da u otvaranju jedne osnovne škole neki vide "koordinirane poteze Srbije i RS entiteta koji znatno ugrožavaju mir stabilnost u regionu", umesto ono što stvarno jeste, novi školski objekat u kome će školu pohađati preko 600 dece.

Krajnje je vreme da se prestanemo baviti izmišljenim pitanjima i svi zajedno okrenemo stvarnim problemima sa susednim državama i procesu evropskih integracija, kaže se u Radmanovićevom saopštenju.

Predsednik Srbije Tadić je i juče na Palama ponovio da Srbija vodi politiku mira i stabilnosti u regionu i da poštuje teritorijalni integritet BiH i svaki dogovor koji u BiH postignu dva entiteta i tri naroda u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Silajdžić je juče najavio da će pokrenuti i pitanje ustavnosti naziva novosagrađene škole na Palama, koja se zove "Srbija".

On je i u današnjem saopštenju naveo da je "vidljivo da je Srbija svesno ignorisala sve uobičajene diplomatske procedure, čime je ozbiljno narušen suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH". Predsednik Srbije je rekao juče na Palama da je njegova poseta bila uredno najavljena organima BiH i da je on imao nameru da poseti i institucije BiH, ali za to nije bilo interesa u Sarajevu.

Silajdžić je naveo da su on i Komšić podržali odluku da se zbog načina organizacije i realizacije te posete uputi protestna nota Srbiji, ali je zbog nedostatka konsenzusa razmatranje te odluke po automatizmu koji nalaže Poslovnik Predsedništva BiH odgođeno za narednu sednicu.

Dodik poručio da će naziv škole na palama ostati

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da će ostati naziv koji nosi osnovna škola "Srbija" na Palama, bez obzira što se tome protivi bošnjački član u Predsedništvu BiH Haris Silajdžić.

Dodik je ocenio da je Silajdžićeva najava o pokretanju incijative da se pred Ustavnim sudom BiH preispita ustavnost naziva škole "Srbije" na Palama njegovo pravo kao člana Predsedništva BiH.

Škola na Palama "Srbija", koja je izgrađena sredstvima Republike Srbije, otvorena je juče, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i najviših funkcionera Republike Srpske.

"Ako bude doneta odluka da je takav naziv škole neustavan, onda će član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović posegnuti za vitalnim nacionalnim interesom i sve će se završiti na sednici Narodne skupštine RS", rekao je Dodik.

On je kazao da ne vidi razlog za takvu Silajdžićevu incijativu, jer ovakav potez može dodatno usložiti odnose u BiH.

"Naziv 'Srbija' ne vređa nikoga", rekao je Dodik i dodao da je pre rata sve do dolaska SDA na vlast u Sarajevu, na Ilidži, bio hotel koji je nosio ime "Srbija" i nije nikome smetao.

"Naziv škole 'Srbija' će ostati i time se ponosim", zaključio je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

Incko:Tadić dao korektne izjave

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je danas u Sarajevu korektnim izjave predsednika Srbije Borisa Tadića na Palama, gde je juče boravio povodom otvaranja osnovne škole "Srbija".

"Predsednik Tadić je rekao da podržava integritet i suverenitet BiH i da BiH samo kao integralna i celovita zemlja može ući u EU i NATO savez", rekao je Incko novinarima u Sarajevu.

"Izjava predsednika Tadića je korektna i u njoj nema ništa antidejtonsko", kazao je Incko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.