EU bi zaustavljanjem širenja poništila sebe

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bi zaustavljanjem širenja poništila sebe

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je zapadni Balkan zona veće stabilnosti nego neke zemlje EU, i da stoga ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto bi taj region ostao neintegrisan u EU.

Tadić je o evropskim integracijama zemalja regiona govorio u Gracu na simpozijumu "Štajerske banke" na temu "Srbija kao ključna država za evropsku integraciju zapadnog Balkana".

On je takodje istakao da bi EU, ukoliko bi odustala od integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << država zapadnog Balkana, poništila sopstveni identitet.

"Svako odlaganje proizvodi ekonomsku štetu i političku nestabilnost. Bila bi velika i neoprostiva greška ako bi se zbog izazova u samoj EU cena prenela na društva zapadnog Balkana", rekao je Tadić.

On je poručio da Srbija očekuje da status kandidata za članstvi u EU dobije u najskorije vreme, krajem ove ili početkom sledeće godine.

Predsednik Srbije je istakao da države zapadnog Balkana na putu ka EU moraju pokazati solidarnost i jedinstvo jer će time podići svoje šanse da u najskorije vreme postanu deo EU.

"Ako smo razjedinjeni trpeće najpre gradjani zapadnog Balkana a zatim i gradjani EU. Sagledavam intrese mojih gradjana i mog naroda u zajednici sa interesima svih naroda zapadnog Balkakna. To je zajednički projekat, a ne samo nacionalni srpski projekat", rekao je Tadić.

Srbija, kako je istakao, danas ispituje mogućnosti preusmeravanja svojih sredstava i podizanja kredita kako bi završila kapitalne infrastrukturne projekte, zbog čega će neposrednu ekonomsku korist imati i EU.

"To je naš doprinos nacionalnom razvoju ali i evropskoj ekonomiji jer preko nas idu putevi ka Bliskom Istoku i Aziji. Srbija danas doprinosi evropskoj bezbednosti, modernizaciji evropskih transportnih pravaca, Srbija danas u svim segmentima svoje politike pokazuje odgovornost", zaključio je Tadić.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić u Austriji

Izvor: RTS, 26.Maj.2010

Srbija stabilna i sigurna zona za investicije, rekao predsednik Tadić u Gracu i pozvao austrijske biznismene da investiraju u srpsku privredu. Integracija zapadnog Balkana ne sme prestati zbog izazova u Evropskoj uniji, istakao Tadić...U razgovorima sa predsednikom Vlade Štajerske Francom Vovesom...

Nastavak na RTS...

Predsednik Tadić danas u Austriji

Izvor: SrbijaNet.rs, 26.Maj.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće danas u austrijskom gradu Gracu, gde će se sastati sa predsednikom vlade pokrajine Štajerske Francom Vovesom, saopštila je pres-služba predsednika Srbije. Predsednik Tadić će potom govoriti na simpozijumu "Štajerske banke", na temu "Srbija kao ključna...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Tadić: Srbija ključna za EU

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2010, 03:54

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je zapadni Balkan zona veće stabilnosti nego neke zemlje EU, i da stoga ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto bi taj region ostao neintegrisan u EU...Tadić je o evropskim integracijama zemalja regiona govorio u Gracu na simpozijumu "Štajerske...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.