Predsednik Tadić bezbedan

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Tadić bezbedan

Stepen bezbednosti srpskog predsednika "već izvesno vreme na visokom nivou", ali nije dodatno podignut, izjavio ministar Šutanovac, komentarišući pisanje medija da duvanska mafija preti Borisu Tadiću. O bezbednosti predsednika ne brine pojedinačno neka od agencija, već čitav sistem obaveštajne, kontraobaveštajne i zaštite na terenu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je stepen bezbednosti za predsednika Srbije i visoke državne zvaničnike "već izvesno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme na visokom nivou", ali da nije dodatno podignut.

Hrvatski predsednik Stejpan Mesić potvrdio je danas novinarima u Vukovaru da je, tokom nedavnog boravka u Sofiji, predsednika Tadića upoznao s delovanjem kriminalne grupe koja je bila pod istragom u Hrvatskoj, prenela je agencija Hina.

"Upoznao sam svog kolegu Borisa Tadića s postojanjem grupe kriminalaca i mafijaša koji su obuhvaćeni istragom u Hrvatskoj te preporučio da bi bilo dobro da se u istragu ubistva Ive Pukanića uključe i njihove službe", objasnio je Mesić.

Mesić je dodao da je od Tadića zatražio puno bolju saradnju sudova, policije i tužilaštava dve zemlje, "kad već kriminalci Hrvatske i Srbije tako dobro sarađuju".

Hrvatski predsednik je, međutim, demantovao da je Tadiću predao bilo kakva dokumenta.

Dnevnik "Blic" objavio je danas intervju sa kontroverznim crnogorskim biznismenom Ratkom Kneževićem, koji tvrdi da duvanska mafija preti predsedniku Tadiću. 

"Službe koje se bave bezbednošću rade svoj posao u skladu sa zakonom i maksimalnom pažnjom, imajući u vidu da živimo u vremenu koje je još uvek teško i nasleđem koje je još teže", rekao je Šutanovac novinarima u Domu garde, povodom tvrdnje medija o navodnoj ugroženoj bezbednosti predsednika Borisa Tadića.

Šutanovac je rekao da pretpostavlja da je svim državnim funkcionerima život ugrožen na određen način, ali nije mogao da potvrdi da je ta ugroženost na nivou koji je iznet u medijima.

"O bezbednosti predsednika ne brine pojedinačno neka od jedinica, već se radi o čitavom sistemu obaveštajne, kontraobaveštajne i zaštite na terenu", objasnio je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, za neposrednu bezbednost predsednika brinu pripadnici Vojske Srbije, ali da su u taj posao uključeni i policija, Bezbednosno informativna agencije i druge službe.

Ministar odbrane nije mogao da potvrdi navode kontroverznog crnogorskog biznismena Ratka Kneževića da duvanska mafija preti predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Knežević je u intervjuu beogradskom listu "Blic" izjavio da duvanska mafija preti predsedniku Srbije Borisu Tadiću zbog hapšenja osumnjičenih za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, pre svih Sretena Jocića, kao i zbog poternice za Stankom Subotićem.

"Ima ozbiljnih indicija da je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić predao Borisu Tadiću u Sofiji materijale u vezi sa ugroženošću predsednika Srbije, do kojih se došlo u istrazi ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića", tvrdi Knežević.

Knežević još kaže "da je problem za duvanski kartel, kojim rukovode Milo Đukanović i Stanko Subotić, nastao onog trenutka kada vlasti u Hrvatskoj i Srbiji, i prethodne i sadašnje, nisu htele da naprave nikakav dogovor sa njima".

"Siguran sam da krizni štab koji zaseda u vili Stanka Subotića na Svetom Stefanu ili u kafiću 'Grand' u Podgorici razmatra kako da zaustavi mogući razgovor Slobodana Đurovića Kardinala sa hrvatskim ili Sretena Jocića sa srpskim tužiocima", kaže ovaj bivši insajder crnogorske vlade i kum premijera Mila Đukanovića.

Nikolić optužuje "Blic"   

Tema o ugroženosti predsednika Tadića prenela se i u Skupštinu Srbije. Lider naprednjaka Tomislav Nikolić optužio je dnevni list "Blic", koji je danas objavio njegovu i Subotićevu sliku jednu pored druge, da insinuira da on sa duvanskom mafijom priprema atentat na Tadića.

"Ako DS ima nešto protiv mene, a u njihivim rukama su i tužilaštvo, policija i sud, i ako ima bilo kakvih dokaza protiv mene, neka povede postupak, ali ne u novinama ili u Skupštini preko SRS-a, nego neka ga povede Boris Tadić, koga SNS direktno ugrožava i ruši sa vlasti" rekao je Nikolić.

Radikali, sa druge strane, podsećaju da je Nikolić prošle godine tvrdio da Vojislav Šešelj hoće da ga ubije, a bivšem partijskom kolegi poručili su da ne pravi od sebe političku žrtvu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stepen bezbednosti na visokom nivou već izvesno vreme

Izvor: TV Avala, 28.Jul.2009

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je stepen bezbednosti za predsednika Srbije i visoke državne zvaničnike "već izvesno vreme na visokom nivou" ali da nije dodatno podignut.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.