Predsednik Srbije čestitao Dan VBA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Srbije čestitao Dan VBA

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je pripadnicima Vojnobezbednosne agencije njihov dan - 12. novembar, istakavši da je, nakon sistemskih reformi, VBA stasala u modernu bezbednosnu službu, koja je u potpunosti spremna da se suprotstavi savremenim pretnjama bezbednosti.

Tadić je, u čestitki, naglasio da su pripadnici VBA još jednom "pokazali da su profesionalizam, odgovornost i stručnost odlična osnova za ostvarivanje postavljenih ciljeva".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Maksimalnim angažovanjem na odlučnom suprostavljanju organizovanoj kriminalnoj delatnosti i korupciji, kao i radom na bezbednosnoj i kontraobaveštajnoj zaštiti Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, uspešno ste doprineli zaštiti nacionalnih interesa Srbije", naveo Tadić.

Predanost i efikasni rad

"Uveren sam da ćete i u narednom periodu svesnom predanošću i efikasnim radom učvrstiti postignute rezultate, kao odgovore na promenljive bezbednosne izazove i da ćete jednako doprinositi očuvanju ukupne bezbednosti Srbije i svih njenih građana", istakao je Tadić.

Predsednik Tadić je pripadnicima VBA, uz srdačne čestitke povodom proslave, poželeo "ličnu sreću, dobro zdravlje i profesionalni uspeh", objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane.

Pripadnici VBA danas obeležavaju svoj dan, u znak secanja na 12. novembar 1839. godine, kada je donet prvi Vojni zakon - pravni akt u kome su na celovit nacin definisana pitanja bezbednosne zastite vojske. U glavama 14 i 15 Vojnog zakona navedena su dela i sankcije za izdaju, bekstvo, pobunu i druge oblike pojedinačnog ili kolektivnog delovanja protiv interesa naroda.

Špijunaža

Posebno su, u članovima 7. i 8. izvoda iz Vojnog zakona, razrađena dela špijunaže i dela protiv Ustava i "slobode naroda", da bi tokom vremena, kroz niz promena, bili stvoreni uslovi za sustinske reforme i stvaranje moderne službe.

VBA je danas savremena i profesionalna služba bezbednosti i deo je bezbednosno obaveštajnog sistema Ministarstva odbrane i bezbednosno obaveštajnog sistema Srbije.

Kao organ uprave u sastavu Ministarstva odbrane, sa status pravnog lica, VBA je nadležna za bezbednosnu i kontraobaveštajnu zaštitu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.