Potpisani međudržavni sporazumi

Izvor: B92, Tanjug, 20.Okt.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisani međudržavni sporazumi

Beograd -- Nakon razgovora predsednika Srbije i Rusije Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva u Palati Srbija predstavnici dve zemlje potpisali su niz međudržavnih sporazuma.

Medvedev i Tadić prethodno su razgovarali "u četiri oka" oko jedan sat. Sa predsednikom Rusije u Beogard je danas doputovala dvadesetočlana delegacija u kojoj su tri ministra, dva pomoćnika predsednika i čelni ljudi više vodećih kompanija. Posle razgovora predstavnici resornih ministarstva potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su više međudržavnih sporazuma.

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su danas u Beogradu, u prisustvu predsednika dve države Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva, pet međudržavnih sporazuma o saradnji u nizu oblasti i dva "gasna" ugovora.

Sporazum o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanju nepogoda tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Vicepremijer Dačić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potpisali su sporazum o saradnji u oblasti unurašnjih poslova.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i njegov ruski kolega Lavrov potpisali su i sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke, sporta i omladinske politike za period od 2009. do 2011. godine.

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednik ruske Dume, Slavica Đukić Dejanović i Aleksandar Babakov, potpisali su sporazum o parlamentarnoj saradnji dve zemlje.

Memorandum o saradnji administracije Kurske oblasti sa Ministarstviom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije potpisali su državni sekretar u srpskom ministarstvu Vesna Arsić i gubernator Kurske oblasti Aleksandar Mihajlov.

Ugovor o gasovodu Južni tok i o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor" potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik uprave "Gasproma" Aleksej Miler.

Podsetimo, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev doputovao je u 11 časova u Beograd, u prvu zvaničnu posetu Srbiji.

U Palati "Srbija", pred kojom je postrojen počasni bataljon gardista Vojske Srbije, Medvedeva je dočekao predsednik Srbije Boris Tadić. Intonirane su himne dveju država.

Medvedeva su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji su s premijerom Mirkom Cvetkovićem stigli i u Palatu "Srbija".

Inače, mere bezbednosti oko Palate "Srbija" podignute su na najviši stepen.

Neposredno pre dolaska ruske delegacije zaustavljen je saobraćaj i zabranjeno kretanje pešaka u okolini zgrade.

Helikopter nadleće zgradu, a u blizini Palate su policajci na konjima.

U Palati "Srbija" akreditovano je 570 novinara, od toga 55 ruskih novinara i oko 40 ekipa iz regiona i sveta, a ostalo su domaći mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.