Poslanici o Tadićevoj poseti

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o Tadićevoj poseti

Poseta predsednika Tadića Vukovaru dobar korak u poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, ocenili poslanici vladajuće koalicije. Opozicija tvrdi da je odlazak u Vukovar "istorijski neopravdan, budući da su Srbi bili najveće žrtve ratova u 20. veku".

Poslanici vladajuće koalicije ocenili su da će poseta predsednika Srbije Borisa  Tadića Vukovaru biti dobar korak u poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, dok su ga kritikovali poslanici opozicionih Demokratske stranke Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpske radikalne stranke i Nove Srbije.

Poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je novinarima u Skupštini Srbije da će susret Tadića i predsednika Hrvatske Ive Josipovića u Vukovaru omogućiti da se stavi tačka na prošlost i otvori saradnja Srbije i Hrvatske na evropskom putu i unapređenju života ljudi.

"Srbija je jasno pokazala da je otvorena za dobrosusedske odnose, da je spremna na pomirenje u regionu i traži da se na isti način njeni susedi ponašaju i prema srpskim žrtvama", rekla je Trivan.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija Branko Ružić je ocenio da je poseta Tadića Hrvatskoj važan korak na polju pomirenja i podizanja nivoa svesti o onome što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije.

"Siguran sam da smo kao država pokazali da smo lider u tom procesu. Očekujem da će ovakav pristup Srbije doprineti da i ostale države u regionu učine isto kao što je uradila i Skupština Srbije donoseći određene akte kojima je napravljen civilizacijski iskorak", naglasio je Ružić.

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić rekao je da je interes Srbije da sa svim zemljama regiona ima dobrosusedske odnose i da mu ne smeta što još nema izvinjenja Hrvatske za zločine nad Srbima.

"Dajemo punu podršku činu predsednika Srbije i njegovoj spremnosti da na svoja pleća prihvati odgovornost za nešto za šta zaista nije odgovoran i na taj način izdigne današnju Srbiju iznad onog ružnog lica naše prošlosti od pre 2000. godine", rekao je Senić.

Srpska radikalna stranka smatra da će Tadićeva poseta naneti štetu Srbiji jer će time biti abolirani Hrvati od zločina počinjenih nad srpskim narodom.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić je, međutim, naveo je da je Tadićev odlazak u Vukovar "nelogičan i istorijski neopravdan, budući da su Srbi bili najveće žrtve ratova u 20. veku".

"Tadić nije istorijski i politički pozvan da na ovaj način to pitanje rešava", rekao je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe NS Velimir Ilić ocenio je da bi pomirenju doprinelo i da Hrvatska osudi zločine nad Srbima, a njihovi zvaničnici posete srpska stratišta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.