Poslanici EP: osuditi ratne zločine

Izvor: Politika, Tanjug, 13.Jan.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici EP: osuditi ratne zločine

Kacin smatra da ne treba donositi dve, nego samo jednu rezoluciju

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel – Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića o izglasavanju parlamentarne rezolucije kojom bi se osudio zločin u Srebrenici iz 1995. godine. Hanes Svoboda, austrijski poslanik iz redova evropske Progresivne unije socijalista i demokrata, kazao je za „Politiku” da „očigledno da Srebrenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stoji na putu boljih odnosa i razumevanja” Evropske unije i Srbije. „Naravno sve zavisi od načina na koji će Srbija izraziti stav i mišljenje o Srebrenici. To je važno. Suština je kakav je današnji stav Srbije prema onome što se dogodilo u prošlosti kada je Beograd imao drugog predsednika i drugo rukovodstvo”, kazao je Svoboda.

On je istakao da i druge zemlje bivše Jugoslavije imaju još puno toga da urade kada je reč o ratu iz devedesetih. „Sve zemlje treba da izraze stav o tome što je bilo i žaljenje zbog onoga što se desilo. Ako se sve države usredsrede na osudu sopstvene uloge u ratu, to je bolje nego ako se bave onim što su drugi radili. Dakle, svakako pozdravljam takvu inicijativu”, naglasio je Svoboda.

Eduard Kukan, slovački poslanik evropske koalicije demohrišćana, rekao je da „u potpunosti podržava” navedenu inicijativu. „To je veoma značajno zbog podsećanja na ono što se dogodilo i da tome treba pridati odgovarajuću važnost”, rekao je Kukan.

Nemački poslanik iste alijanse Doris Pak kazala je da bi donošenje rezolucije bilo veoma važno i da bi EP veoma pozitivno reagovao na takvu odluku Beograda. „Činjenica je da još nismo videli da Srbija razume šta je Milošević učinio u ime Srbije. To nije učinila Srbija, ali to je bilo učinjeno u ime Srbije. Donošenje rezolucije kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, pomoglo bi ne samo Srbiji, već i imidžu Srbije. To bi i njenim građanima pomoglo da se ne osećaju stalno kao da svi imaju nešto protiv Srba. Ne, niko nije protiv Srbije, ali jeste protiv Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Znam jer sam Nemica kako je biti okrivljen za nešto samo zato što sam pripadnik svog naroda. Ali ono što je učinjeno u ratu nije učinila Nemačka, nego je uradio jedan režim u ime Nemačke. Verujem da znam kako se osećaju građani Srbije, jer njih niko nije pitao kada su činjeni zločini u njihovo ime”, rekla je Doris Pak.

Jelko Kacin, slovenački poslanik evropskih liberala i izvestilac EP za Srbiju, smatra da je inicijativa Beograda zakasnela, ali da „još nije prekasno" za rezoluciju. „Rezolucija mora biti doneta pre 15. godišnjice genocida u Srebrenici. Mislim da je dobro da rasprava sada traje u Srbiji, jer to stvara ugodnu klimu u svim susednim državama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, koja još nije usvojila takvu rezoluciju”, kazao je pored ostalog Kacin.

On je dodao da je njegov stav o Srebrenici „različit od onoga koji ima predsednik Srbije, jer se nijedan zločin na tlu bivše Jugoslavije ne može i ne sme upoređivati sa Srebrenicom koja je odlukom Međunarodnog suda proglašena genocidom. Znači, radilo se na istrebljenju nacije i to treba ugraditi u istorijsko pamćenje na zapadnom Balkanu”.

Kacin je, u juče izdatom saopštenju, ocenio da bi za Srbiju bilo bolje da usvoji samo jednu rezoluciju, i to o Srebrenici, a ne dve, kako je najavio Tadić. „Ne poričući potrebu osude svih zločina, nameće se pitanje zašto bi dodatnu rezoluciju zvanični Beograd vezivao za trenutak donošenja rezolucije o Srebrenici”, naveo je Kacin i ocenio da bi parlament Srbije usvajanjem druge rezolucije „donekle relativizovao i oslabio poruku kojom želi da osudi počinjeni genocid u Srebrenici”.

V. Jokanović

[objavljeno: 14/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.