Poruke sa Briona - svi zajedno u EU

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruke sa Briona - svi zajedno u EU

Beograd -- Nijednoj zemlji u regionu nije u interesu da druge zaostaju na putu ka EU, ocenili na Brionima lideri Srbije, Hrvatske i BiH na neformalnom sastanku.

Ubrzanje procesa evropskih integracija u intersu je svih na Zapadnom Balkanu, to je životno pitanje za ove prostore, ocenili su Boris Tadić, Ivo Josipović i Željko Komšić.

Hrvatska i BiH su istovremeno podržale očekivanje Srbije da što pre dobije datum otpočinjanja pregovora o članstvu, a ne samo status >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kandidata za Uniju.

Predsednik Srbije Boris Tadić je, na zajedničkoj pres konferenciji, preneo da su se svi učesnici sastanka saglasili da Srbija treba što pre da dobije datum početka pregovora o članstvu u EU.

"Želimo da svi udju u Evropsku uniju, zato što i Hrvati i Bošnjaci i Srbi žive u našim zemljama", rekao je Tadić i dodao da je potrebno stvoriti u regionu ambijent koji je pospešujući i obećavajući.

Predsednici Srbije i Hrvatske i sva tri člana predsedništva BIH saglasili su se da je potrebna maksimalna saradnja i međusobna podrške među zemljama u evrointegracijama.

Domaćin sastanka na Brionima, Ivo Josipović je rekao da Hrvatska želi da pomogne susedima na putu ka EU, dodavši da će ubuduće jedna od formi saradnje tri države biti redovno održavanje trilateralnih sastanaka najmanje jednom godišnje.

Hrvatski predsednik je rekao da je na sastanku bilo reči i o ekonomskoj saradnji, jer su privrede tri države kompatibilne.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je ukazao da je na sastanku zaključeno da države moraju da se pomažu jer nijednoj zemlji nije u interesu da druge zaostaju na evropskom putu.

"Svi želimo da što pre budemo u evropskoj porodici naroda", poručio je Komšić.

Na sastanku su učestvovali i članovi Predsedništva BiH - Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

Trend neformalnog sastajanja lidera regiona započeli su Boris Tadić i Ivo Josipović, a u poslednjih godinu i po bilo je nekoliko sličnih susreta.

Današnji sastanak lidera tri države dogovoren je tokom zvanične posete predsednika Srbije Sarajevu 6. jula.

Predsednik Srbije je s članovima predsedništva BiH - Radmanovićem, Izetbegovićem i Komšićem - prethodno razgovarao krajem aprila ove godine u Karađorđevu, a na tom sastanku je učestvovao i turski predsednik Abdulah Gul.

Sa sastanka je tada poručeno da je postignut dogovor da se tri države u budućnosti iskreno pomažu u procesu evrointegracija, ali bez mešanja u unutrašnje stvari suseda.

U Istanbulu je u aprilu 2010. godine održan trilateralni sastanak na kojem su učestvovali predsednici Tadić i Gul, i tadašnji predsedavajući predsedništva BiH - Haris Silajdžić.

Tadić je učestvovao i na trilateralnim susretima sa predsednicima Hrvatske Ivom Josipovićem i Mađarske Laslom Šoljomom aprila prošle godine, i dva puta sa premijerima Hrvatske i Slovenije - Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom, prvo u Ptuju u martu 2010. godine, a potom i u Smederevu aprila ove godine.

Dodik: Podržavam razgovore

Povodom sastanka lidera regiona na Brionima, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da su prihvatljivi i dobrodošli svi kontakti koji doprinose stabilizaciji i normalizaciji stanja u regionu.

"Podržavam takve razgovore jer se radi o legitimnom procesu i sastanku koji treba da pruži odgovore na neka otvorena pitanja", kazao je Dodik za izdanje lista "Večernje novosti" od ponedeljka.

Dodik je istakao da je dobrodošla normalizacija odnosa Srbije i Hrvatske - koje su ključne u regionu, i BiH.

"Ne znam koliko će se u tome uspeti, ali ovaj način da se prevaziđu sporovi svakako je plemenita ideja i nešto što podržavam", kazao je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.