Pešićeva: Severu specijalni status

Izvor: B92, 17.Avg.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pešićeva: Severu specijalni status

Beograd -- Vesna Pešić ocenila da će međunarodna zajednica verovatno predložiti specijalni status za sever Kosova i da bi Srbija taj predlog trebalo da prihvati.

"Ako to Boris Tadić prihvati, a bilo bi dobro da to uradi, Srbija ne bi ispustila praktično poslednju ponudu i jedini mogući dobitak", smatra ona.

"To bi bio konačni izlazak iz ambisa Kosova, posle vekova opsesivnog samouništavanja i uništavanja i Albanaca i ostalih naroda", navela je Pešićeva u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autorskom tekstu na sajtu Peščanika.

Samostalna poslanica Skupštine Srbije je rekla da je "potrebno iz sve snage dati podršku uplašenom Tadiću da prihvati poslednju šansu... Po svoj prilici, Tadić se neće usuditi da prelomi... Jer prihvatanje specijalnog statusa bi značilo priznavanje Kosova".

Prema njenim rečima, Tadić je "izgleda rešio da pripreti EU i spreči rasplet na Kosovu".

"Tako se verovatno neće izbeći da nam stigne ceh uvek iste glupe srpske politike: nećemo dobiti ni članstvo u EU, a od Kosova neće biti baš ništa dobijeno. Onda ostaju samo kuknjava i gusle", navela je Pešićeva.

"I Evropa i Kosovo bila pogrešna politika"

Ona je rekla da je Tadić do sada vodio pogrešnu politiku, kojom je pokušao da se dodvori biračkom telu tako što je na prethodne izbore ušao sa parolom "I Evropa i Kosovo".

"To je bila politika filovanja torte: malo Kosovo, malo EU. A omča se stezala i zato što nije završio sa Haškim tribunalom, a obećao je. Svima je bilo jasno da on igra igru i da neće da preda Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Tu je Srbija izgubila kredibilitet, jer je lagala kako politička volja postoji, ali, eto, ne mogu službe da nađu optužene", napisala je Pešićeva.

Ona je dodala da je Tadić konačno rešio da preda poslednje haške optuženike u trenutku "kada ulazi u sve veće probleme oko Kosova, i kada mu dobijanje kandidature za članstvo Srbije u EU i datum početka pregovora postaju pitanje 'biti ili ne biti'".

"Ali nema odjeka, nema očekivane nagrade... jer je baš sama predaja pokazala da je obojicu krila država i sve vreme pravila komediju od glavnog haškog tužioca Serža Bramerca i EU. Ne prašta se lako ako od onih od kojih zavisiš i u čije redove hoćeš da uđeš praviš budale", kazala je Pešić.

Ona je naglasila da su zato "velike sile stalno ljute na Srbiju, zbog te prevarantske politike".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.