Patrijarh Irinej stigao u Peć

Izvor: B92, Beta, 02.Okt.2010, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej stigao u Peć

Beograd -- Pripreme za ceremoniju ustoličenja poglavara SPC privode se kraju, patrijarh Irinej stigao danas u Pećku patrijaršiju.

Predsednik Srbije Boris Tadić, po svemu sudeći, neće biti jedini političar na svečanosti. Dolazak su potvrdili i lider naprednjaka Tomislav Nikolić i bivši predsednik Skupštine Predrag Marković.

Nešto posle 12 sati zvona u Pećkoj patrijaršiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oglasila su dolazak patrijarha srpskog Irineja, koji je u Patrijaršiju stigao u pratnji episkopa lipljanskog Teodosija.

Na ulazu u patrijaršiju patrijarha Irineja pozdravila je igumanija manastira Pećke patrijaršije mati Fevronija. Patrijarha su dočekali i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i monasi manastira Hilandara.

Patrijarh srpski Irinej se u pratnji sestrinstva i monaštva potom uputio u crkvu Svetih apostola, gde će sutra biti uveden u tron srpskih patrijaraha.

Više od hiljadu vernika iz centralnog Kosova krenuće sutra ujutru u Peć, kako bi prisustvovali ustoličenju patrijarha Irineja. Prevoz je organizovan iz Gračanice, Lipljana i okolnih sela u kojima su Srbi ostali da žive posle rata. Vernika koji žele da odu u Peć je više nego što ima mesta u organizovanom prevozu koji je crkva obezbedila.

U Gračanici dan pred ustoličenje nema više mesta za odlazak u Peć organizovanim prevozom. U manastirskoj službi obezbeđenja moraju da odvraćaju ljude.

U Peć sutra odlaze sve monahinje manastira Gračanica. Za Mati Teodoru sutrašnje ustoličenje nije prvo, i kaže da se seća čak i ustoličenja patrijarha Germana.

"KFOR preduzeo sve neophodne mere"

Komandant Kfora Erhard Buler rekao je da je Kfor preduzeo sve neophodne mere bezbednosti za sutrašnju ceremoniju ustoličenja patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u Pećkoj patrijaršiji.

Buler je kazao da će biti obezbeđena okolina manastira, kao i put do Peći.

"Očekujem da će nedelja preteći mirno", rekao komandant NATO misije na Kosovu.

On je rekao da je sutrašnji dan "važan događaj za SPC, ali i za Kosovo", kao i da su održani sastanci sa policijom Kosova i Euleksom u okviru priprema za ustoličenje patrijarha Irineja.

Policija Kosova je potvrdila da je zajedno sa Kforom i Euleksom "preduzela sve mere za pružanje bezbednosti iako nije dobila nikakav zahtev za pratnju ili pružanje bezbednosti srpskih visokih zvaničnika".

"Što se tiče zvaničnika Srbije, odgovornost za njihovu bezbednost će imati Kfor i Euleks", rekao je zvaničnik za medije u policiji Kosova Brahim Sadriu.

On je dodao da se, prema proceni policije Kosova, na ceremoniji u Pećkoj patrijaršiji očekuje do 10.000 građana i da se očekuje da će većina njih ulaziti na prelazu u Jarinju.

"Sve građane će policija Kosova pratiti do Pećke patrijaršije", rekao je Sadriu.

Pećka patrijaršija ostaje duhovni i administrativni centar SPC

Vladika Porfirije je objasnio je za B92 da, bez obzira na bezbednosne izazove na Kosovu, Pećka patrijaršija ostaje duhovni i administrativni centar srpske crkve.

Vladika Porfirije dodaje da je učinjeno sve da ustoličenje prođe bez politizacije i incidenata.

B92: Od devedesetih naovamo, kada su počela događanja na Kosovu, da li ste ikada u crkvi razmišljali da se ceremonija ustoličenja obavi na nekom drugom mestu?

"Pre svega, da bi se to razumelo na pravi način, treba da imamo na umu činjenicu da crkvena organizacija ne prati politička organizovanja i političke događaje, tim pre što su politički događaji često promenljivi i jedna stvar važi danas, a sutra je već drugačije”, kaže Porfirije.

"Tako da, budući kroz vekove od svetoga Save pa do danas Pećka patrijaršija je sedište srpskih poglavara patrijarha i do sada ja barem nisam čuo da je neko izrekao da bi bilo dobro da se premešta tron patrijarha. Peć je i dalje tron srpskih patrijarha i Kosovo za nas ima pre svega svoj duhovni značaj”, izjavio je on.

B92: Da li ste vi ubeđeni da će saradnja i sa Kforom i sa lokalnim organima vlasti biti takva da će ovo proći bez incidenata?

"Ja sam pre svega siguran i do sada to tako izgleda da će ta saradnja biti dobra i tu nema problema, mi se odlično razumemo pošto smo potpuno svesni gde se ovaj događaj odvija i naravno da tu postoji neka predostrožnost, ali u svakom slučaju, lično nemam nikakav strah i nisam bez nade da će to proteći u najboljem redu.”

"Naročito zbog toga što uglavnom idu vernici pošto sveštenici organizuju svoje vernike, oni znaju ko su ti ljudi koji su se prijavili, ko će tamo ići i koliko do sada imamo informacije, nema nikoga ko nije poznat i ko na bilo kakav način može da bude sumnjiv da bi mogao da napravi neku slučajnu ili namernu provokaciju."
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve spremno za ustoličenje

Izvor: Šumadija Press, 02.Okt.2010

Pripreme za ceremoniju ustoličenja patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja privode se kraju.

Nastavak na Šumadija Press...

Patrijarh Irinej stigao u Pećku patrijaršiju

Izvor: Blic, 02.Okt.2010

Srpski patrijarh Irinej je u pratnji episkopa lipljanskog Teodosija stigao danas u Pećku patrijaršiju...Kako prenosi Radio-televizija Srbije, nešto posle 12 sati zvona u Pećkoj patrijaršiji oglasila su dolazak patrijarha srpskog Irineja, koji je u Patrijaršiju stigao u pratnji episkopa lipljanskog...

Nastavak na Blic...

I Velja sa Tomom danas ide u Peć

Izvor: Press, 02.Okt.2010

Zvona juče oglasila dolazak patrijarha Irineja u Pećku patrijaršiju. Velja Ilić sa vođom naprednjaka dolazi kolima u svojstvu „običnog" građanina .Njegova svetost patrijarh srpski Irinej biće danas svečano uveden u tron 45. vrhovnog poglavara...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.