Osnovan savez Ujedinjeni regioni

Izvor: RTS, 16.Maj.2010, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovan savez Ujedinjeni regioni

Lider G17 plus Mlađan Dinkić izabran za predsednika novoformiranog političkog saveza Ujedinjeni regioni Srbije. Cilj regionalizacije nije stvaranje kvazidržava, već bolje funkcionisanje sistema, rekao predsednik Boris Tadić.

Potpisivanjem osnivačkog akta i predstavljanjem Programske deklaracije u Beogradu je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << formiran politički savez Ujedinjeni regioni Srbije (URS), na čijem će čelu biti lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Na osnivačkoj skupštini URS, koji je formiralo više nacionalnih, lokalnih i regionalnih stranaka i grupa građana, predsednik novoformiranog političkog saveza Mlađan Dinkić poručio je da će njegov cilj biti proevropska, demokratska i celovita Srbija, koja će dati mnogo više ovlašćenja lokalnim samoupravama.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna koncentracija vlasti i suštinska decentralizacija, a da regioni ne budu statistički već politički.

Dinkić je rekao da se zalaže da se predsednici opština biraju direktnim izborima, kao i da im se dozvoli da budu i narodni poslanici, što trenutno nije slučaj zbog sukoba interesa.

Kao uslov za rešavanje ekonomskih i socijalnih problema u unutrašnjosti Srbije i sprečavanje odliva stanovništva, Dinkić je naveo davanje više ovlašćenja lokalnim vlastima i vraćanje imovine lokalnim samoupravama.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao je na skupštini da cilj regionalizacije i decentralizacije ne sme biti stvaranje mini država na teritoriji Srbije, već izgradnja funkcionalnog modela koji treba da omogući bolji život građanima.

Tadić je istakao da je fragmentacija jedan od najvećih izazova Srbije, i da regionalizacija mora da doprinese suprotnom procesu - teritorijalnoj koheziji.

"Zato je moja obaveza kao predsednika Srbije da pitanje decentralizacije i regionalizacije postavim na nižem nivou važnosti od pitanja očuvanja integriteta zemlje, ali princip regionalizacije i decentralizacije mora biti shvaćen kao doprinos očuvanju integriteta zemlje", poručio je Tadić.

On je procenio da je za osmišljavanje valjanog modela decentralizacije potrebno oko pet godina, i da bi se posle toga moglo pristupiti kreiranju pravnih pretpostavki za realizaciju takvog modela.

Regionalizacija dugotrajan proces

"Svaka priča o regionalizaciji bez konkretnih projekata nema nikakvu svrhovitost i zato mi moramo do regionalizacije i decentralizacije doći postepenim postupkom koji će trajati najmanje pet godina, i tako će se 2015. verovatno steći uslovi za zakonske i ustavne promene", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se, zbog njenih specifičnosti, ne mogu primeniti postojeći modeli decentralizacije iz nekih evropskih zemalja.

"U EU postoje različita iskustva, i nažalost mi ne možemo doneti u Srbiju jedno jedinstveno evropsko iskustvo, i kada bismo primenili sva iskusta sistem ne bi funkcionisao.

Mi moramo stvoriti naš sopstveni princip i rešenje za proces regionalizacije i decentralizacije", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, decentralizacija i regionalizacija biće sastavni, temeljni deo razvojnog plana "Srbija 2020.", i biće tretirana, ne kao ideološko, već kao funkcionalno pitanje koje će garantovati bolji život građana i ravnomerniji razvoj svih delova zemlje.

Ravnomerniji regionalni razvoj cilj Ujedinjenih regiona

U usvojenoj deklaraciji se navodi da su ciljevi URS celovita Srbija, modernizacija društva i jačanje ekonomije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, decentralizacija i ravnomerniji regionalni razvoj radi unapređenja kvaliteta života u svim krajevima Srbije i ubrzano dostizanje evropskih standarda i sticanje punopravnog članstva Srbije u EU.

Programsku deklaraciju potpisali su Mlađan Dinkić, predsednik "Zajedno za Šumadiju" i potpredsednik URS Veroljub Stevanović, predsednica Narodne partije Maja Gojković, predsednik pokreta "Živim za Krajinu" Boško Ničić, reditelj Goran Paskaljević, preduzetnik Mirko Todorović, počasni predsednik G17 plus Predrag Marković, predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić i predsednici opština Rača i Pirot Dragana Živanović i Vladan Vasić.

Stevanović je poručio da predstoji nova etapa demokratizacije i naveo da "treći talas dolazi" i otpočinje činom osnivanja strateške koalicije URS, dok je Ničić ocenio da Unija predstavlja ostvarenje snova lokalnih i regionalnih partija.

Gojković je navela da će URS već od sutra početi da suštinski menja Srbiju i da je pravi cilj razvoj svih regiona i opština Srbije, a Marković da Unija predstavlja ujedinjenje razlika kako bi se imala istinski jaka i efikasna Srbija.

U znak podrške, na osnivačku skupštinu došle su mnoge stranačke kolege.

Nakon osnivačke skupštine Ujedijenih regiona održana je vanredna skupština G17 plus. Za predsednika je izabran dosadašnji lider stranke Mlađan Dinkić, koji je bio i jedini kandidat.  Potpredsednici su Snežana Samardžić-Marković, Suzana Grubješić i Verica Kalanović.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.