Organizacioni odbor za prenos ostataka Karađorđevića

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizacioni odbor za prenos ostataka Karađorđevića

BEOGRAD – Vlada Srbije donela je danas odluku o formiranju Organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju, na čijem čelu će biti predsedik Srbije Boris Tadić, rekao je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković na konferenciji za novinare, posle sednice vlade.

Srećković je rekao da će u Organizacionom odboru biti i predstavnici vlade, Srpske pravoslavne crkve, Srpske akademije nauka i umetnosti, Krunskog saveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istoričari, kao i ambasadori Srbije u zemljama u kojima se nalaze posmrtni ostaci članova porodice Karađorđević.

Odlukom o formiranju takvog odbora, kako je naglasio Srećković, vlada je pokazala spremnost Srbije da se isprave istorijske nepravde i stavi tačka na ideološke podele.

„Time se ispravlja i istorijska nepravda prema članovima porodice Karađorđević, koji su rasutu po svetu. Dodatni značaj odluci daje i činjenica da se radi o dva nekadašnja šefa države Petru II Karađorđeviću i knezu Pavlu”, rekao je on i dodao da će biti preneti i ostaci kraljice Marije, kneginje Olge i kneževića Nikole.

Srećković je dodao da se posmrtni ostaci članova porodice Karađorđević nalaze u Velikoj Britaniji, SAD, Francuskoj i Švajcarskoj i da će biti preneti u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

On je naglasio da sa scene polako odlaze problemi nastali kao posledica građanskog rata od 1941-1945, da se sprovodi Zakon o rehabilitaciji, da je usvojen Zakon o restituciji i da je Srbija uspela da ostvari nacionalno pomirenje.

-----------------------------------

Usvojen izveštaj o regionalnom predstavljanju Prištine

Vlada Srbije usvojila je danas izveštaj o regionalnom predstavaljanju Prištine koji je pregovarački tim Beograda u dijalogu sa Prištinom postigao u dosadašnjem toku razgovora i dogovora.

To je na konferenciji za novinare, nakon sednice vlade saopštio direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, koji je napomenuo da se radi o rundi pregovora koja je održana u februaru i tokom koje je pregovarački tim Beograda insistirao na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustava Srbije.

On je podsetio da je tokom tih pregovora dogovoreno da se Priština na regionalnim skupovima predsatavlja sa fusnotom, koja je u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Tanjug

objavljeno: 22.03.2012.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srećković: Vlada funkcioniše u punom kapacitetu

Izvor: Blic, 22.Mar.2012

- Vlada Srbije, bez obzira na predstojeće izbore, funkcioniše u punom kapacitetu i nastaviće da donosi važne odluke i usvaja predloge zakona sve dok je u punom sastavu i u punom mandatu, izjavio je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković..."Imamo vrlo jasne ciljeve za ovu godinu, a to je nastavak...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.