Odgovornost za aferu satelit

Izvor: RTS, 23.Maj.2010, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornost za "aferu satelit"

Bilo bi dobro da Vlada skine oznaku tajnosti sa informacija o "aferi satelit" kako bi se demistifikovala uloga svakog učesnika u tom poslu, rekao predsednik Tadić. Za aferu odgovorni bivša vlada i Savet ministara Srbije i Crne Gore, naveo Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi bilo dobro da Vlada skine oznaku tajnosti sa informacija o "aferi satelit" kako bi se demistifikovala uloga svakog učesnika u tom poslu.

Tadić je novinarima rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Vrhovni savet odbrane Srbije i Crne Gore, čiji je član bio u vreme kada se događala "afera satelit", raspravljao samo o potrebi da se zbog bezbednosnih rizika na jugu Srbije pribave satelitski snimci tog područja, ali da nije bilo reči ni o kakvim detaljima.

"VSO je na jednoj od svojih sednica raspravljao o bezbednosnim rizicima u Kopnenoj zoni bezbednosti i zaključio da je potrebno podići spremnost za odbranu od terorističkih upada sa Kosova", rekao je Tadić.

Kako je objasnio, ne radi se o angažovanju špijunskog satelita, već o mogućnosti korišćenja satelitskih snimaka kako bi se u realnom vremenu predvideli udari na srpske oružane snage i bezbednosne strukture.

"O svemu drugom VSO nije imao ni kapacitet, ni pravo da odlučuje, već samo vlade, u to vreme Savet ministara SCG i Vlada Srbije. Kakvi satelitski snimci i kakvo angažovanje o tome je morala da odlučuje vlada, to jest VSO o tome uopšte nije govorio", istakao je Tadić.

Šta se kasnije dešavalo, odnosno da li postoji odgovornost članova VSO i Vlade Srbije, treba da utvrdi istraga, dodao je Tadić.

Srbija je 2008. godine izgubila spor pred arbitražom u Parizu i presudom je obavezana da plati izraelskoj kompaniji "Imidžset" oko 36 miliona evra zbog nepoštovanja ugovora o iznajmljivanju satelita.

Taj ugovor je 2005. godine potpisao tadašnji ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić.

Poziv privrednicima na ekonomski patriotizam

Predsednik Tadić pozvao je danas još jednom srpske privrednike da pokažu "ekonomski patriotizam" u vremenima teške krize.

Predsednik je rekao da ne postoji problem sa privrednicima koji upotrebljavaju svoje "of šor" registrovane kompanije u drugim zemljama i privređuju u Srbiji, kada je to u skladu sa zakonom.

"Svaka zemlja čini sve da privuče vlastite privrednike da rade u svojoj zemlji, plaćaju porez i doprinose državi", naveo je Tadić.

Ističući da se privrednici suočavaju sa iskušenjima i traže od države pomoć, Tadić je rekoa da i država očekuje pomoć od privrednika.

Privrednici, kako je ukazao, kao i svi drugi, moraju da plaćaju porez u svojoj državi.

"Ovo je vreme kada očekujemo neku vrstu ekonomskog patriotizma", rekao je Tadić, ocenjujući da je apsolutno neprihvatljivo da neka velika preduzeća budu prodata kao "of šor" kompanije i da novac od prodaje i porez idu u neke druge zemlje.

Govoreći o predstojećem Samitu u Srajevu, predsednik Srbije  je izrazio je očekivanje da će  taj skup dati jasne refleksije o perspektivama integrisanja zapadnog Balkana u EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.