Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine

Ukaz predsednika Srbije Borisa Tadića o proglašenju Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i taj zakon objavljeni su u najnovijem "Službenom glasniku".

"Proglašava se Zakon o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na Četvrtoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2009. godini, 30. novembra 2009. godine", navedeno je u ukazu predsednika Republike. Ovaj zakon, koji je objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u "Službenom glasniku" od 1. decembra, stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine, osim odredaba nekoliko članova koje se primenjuju od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Među njima je član osam, u kome je navedeno da AP Vojvodina ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti, da se vrste i visina izvornih prihoda AP Vojvodine određuju posebnim zakonom i da sredstva za vršenje poverenih poslova obezbedjuje Republika Srbija.

Od dana stupanja na snagu ovog zakona primenjuje se i tačka 14 člana 10, u kome je navedeno da AP Vojvodina, preko svojih organa, u oblasti prostornog planiranja i regionalnog razvoja u skladu sa zakonom osniva razvojnu banku AP Vojvodine u skladu sa zakonom kojim se uredjuje osnivanje, poslovanje i organizacija banaka.

Među članovima, koji se primenjuju od dana stupanja na snagu ovog zakona je i član 26, u kome je navedeno da AP Vojvodina preko svojih organa osniva Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, radi obavljanja poslova zaštite prirode i prirodnih dobara koja se u celini nalaze na teritoriji AP Vojvodine.

Od dana stupanja na snagu ovog zakona primenjuje se i član 88 u kome je navedeno da su nadležni republički organi dužni da preduzmu sve neophodne mere, uključujući i obezbedjivanje neophodnih finansijskih sredstava, radi preuzimanja novih nadležnosti AP Vojvodine, utvrđenih ovim zakonom najkasnije do početka primene ovog zakona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.