Obeležavanje Dana pobede i Dana Evrope (VIDEO)

Izvor: S media, 09.Maj.2011, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana pobede i Dana Evrope (VIDEO)

Polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulima u Drugom svetskom ratu, juče je širom Srbije obeležen Dan pobede - 9. maj, koji se slavi i kao Dan Evrope. Predsednik Tadić položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Predsednik Srbije Boris Tadić položio je juče, povodom Dana pobede nad fašizmom, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Tadić je u spomen knjigu upisao: "Srbija protiv fašizma, rasizma i ljudskog zla!. U ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vremenu, danas i uvek. Aušvic, Treblinka, Jasenovac, Jadovik, Kragujevac, da se nijedno stratište ne zaboravi. Slava herojima".

Tadić je venac položio uz himnu "Bože pravde".

Dan pobede slavi se 9.maja na dan kada je pre 66 godina završen Drugi svetski rat, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

Na Kalemegdanu otvoren Evropark

Srbija trajno antifašistička zemlja

U Banjaluci obeležen Dan pobede

Samo pet godina od završetka Drugog svetskog rata, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman predložio je 9. maja 1950. da dojučerašnji neprijatelji uspostave zajedničku organizaciju kojoj će poveriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika.

Godinu dana kasnije, ugovorom je osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik.

Šuman je u deklaraciji osnivanje zajednice za ugalj i čelik nazvao prvim korakom ka evropskoj federaciji, koja je neophodna za održanje mira.

Širom Evropske unije Dan Evrope obeležava se različitim manifestacijama uoči i na sam dan praznika i tim povodom evropske institucije otvorile su ovog vikenda vrata za građane.

Opširnije pročitajte OVDE

Obeležavanje Evropske nedelje u Srbiji počelo je 5. maja otvaranjem Evropskog parka prijateljstva u Svilajncu. U okviru Evropske nedelje organizovane su različite manifestacije i priredbe u kojima učestvuju predstavnici Unije i zemalja članica u Srbiji, ali i zvaničnici Srbije zaduženi za evropske integracije.

Promocija Beograda na Dan Evrope

Agencija za evropske integracije, povodom Dana Evrope - 9. maja, pokrenula je u Makedonskoj ulici akciju promovisanja projekta Beograd 2020 - Evropska prestonica kulture.

Opširnije pročitajte OVDE

Dan pobede nad fašizmom

Predstavnici Vlade Srbije, grada Beograda, diplomatskog kora, udruženja i gradjana juče su položili vence na spomenik Oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu povodom Dana pobede nad fašizmom.

Opširnije pročitajteOVDE

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je vojne spomen-medalje učesnicima u multinacionalnim operacijama, povodom Dana pobede nad fašizmom.

Šutanovac je, primajući nagradu, rekao da Vlada Srbije u godini u kojoj se očekuje da Srbija dobije kandidaturu za EU, daje veliki dopinos sprovođenu reformi kako bi taj cilj bio što pre i ostvaren.

"Voleo bih da sledeće godine ovu nagradu ponese onaj koji najviše bude doprineo sticanju kandidature za ulazak u EU", poručio je ministar odbrane, koji je i potpredsednik Demokratske stranke.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji je dobitnik nagrade za oblast kulture življena i unapredenja životne sredine, pozvao je sve građane Srbije da se uključe u zaštitu životne sredine i tako daju direktan doprinos učlanjenju u EU.

"Duboko verujem da je zaštita životne sredine najbolji način da se pokaže patriotizam prema zemlji. Nema boljeg načina za iskazivanje ljubavi prema svojoj zemlji i građanima", rekao je Dulić.

Rusija: Putin i Medvedev na proslavi Dana pobede

Na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobede, 9. maja, juče je održana vojna parada na kojoj je učestvovalo 20 000 vojnika.

Opširnije pročitajte OVDE

(S media, Ag.)
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.