Nikolić otvara, Tadić zatvara TV duel

Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2012, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić otvara, Tadić zatvara TV duel

BEOGRAD - Televizijska debata predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića biće održana večeras od 20 časova, na Prvom programu Radio-televizije Srbije, trajaće 90 minuta, a žrebom je odlučeno da debatu otvori Nikolić, a završnu reč poslednji da Tadić.

Oba izborna štaba su, pre žrebanja, prihvatila pravila TV debate, a redosled odgovaranja, mesto za govornicom i prostorije u kojima će početak večerašnje debate čekati predsednički kandidati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odlučeni su u podne žrebom, navedeno je na sajtu RTS-a.

Debata će, kako je utvrđeno Protokolom o TV debati kandidata za predsednika 2012, trajati ukupno 90 minuta, a imaće osam zasebnih celina odnosno tema.

Teme debate su redom: vizija i budućnost Srbije, spoljna politika i odnosi u regionu, Kosovo i Metohija, ekonomija, investicije i rešavanje problema nezaposlenosti, razvoj institucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ddbrana i bezbednost, socijalna politika, obrazovanje i mladi i evropske integracije.

Kako je Protokolom predviđeno, voditelj daje i oduzima reč kandidatima, vodi računa o redosledu i poštovanju tema i držanja dogovorenog vremena.

Svi uslovi za učesnike u debati su jednaki, svakom od učesnika u debati će biti postavljeno ukupno osam pitanja i istovetna su za oba učesnika u debati, kojima je na raspolaganju isto vreme za izlaganje, odgovore i reagovanje.

Predsednički kandidati imaju po tri minuta za odgovor za svako pitanje, a stoji im na raspolaganju još po jedan minut koji mogu iskoristiti za dopunu odgovora na pitanje, komentar izlaganja drugog kandidata i reagovanje na izlaganje drugog kandidata.

Žrebom je određeno da levo od voditelja u studiju bude Tadić, a desno Nikolić. Kandidati naizmenično odgovaraju na pitanja redosledom koji je utvrđen žrebom, odnosno Nikolić, pa Tadić. Nikolić je žrebom određen da govori prvi i prvi ima završnu reč, a debatu će svojom završnom rečju zatvoriti Tadić.

Na kraju debate, oba predsednička kandidata imaju na raspolaganju po 90 sekundi za završnu reč, a tokom izlaganja jednog od učesnika u debati, biće aktivan samo njegov i mikrofon voditelja.

Predsednički kandidati neće govoriti izvan vremena koje im je stavljeno na raspolaganje za odgovor, komentar ili reagovanje, tokom debate neće prekidati jedan drugog i neće drugome uzimati reč i vreme za odgovor, a dužni su i da jedan drugom persiraju.

Voditelj debate ima pravo i obavezu da isključi mikrofon učesniku koji se ne pridržava pravila o redosledu i vremenu trajanja obraćanja, i ima pravo da, nakon dve javno izrečene opomene, udalji iz debate učesnika koji odbija da poštuje usvojena pravila debate.

Udaljavanje ili napuštanje predsedničke debate jednog od kandidata označava i njen kraj.

Što se tiče kandidata i njihovih saradnika, u prostorijama RTS biće najkasnije 15 minuta pre početka debate, a kandidati imaju pravo na savetničku ili stručnu ekipu do petoro saradnika.

U studio mogu da uđu samo predsednički kandidati, voditelj i tehnička i službena lica RTS-a, a članovi izbornih štabova debatu mogu da prate iz posebnih prostorija.

Susret dvojice kandidata i rukovanje pre i posle debate, navodi se u Protokolu, moguće je samo ako to žele obe strane.

Dueli predsedničkih kandidata su uobičajena stvar u zemljama razvijene demokratije. Kod nas su počelu duelom 1997. godine između Zorana Lilića i Vojislava Šešelja, a Tadić i Nikolić imali su ih u dva navrata, 2004. i 2008. godine.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.