Nebojša Radmanović: Deklaracija nepotrebna

Izvor: Blic, 26.Apr.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebojša Radmanović: Deklaracija nepotrebna

Nakon što su u subotu predsednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdulah Gul, i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić potpisali u Istanbulu deklaraciju kojom su potvrdili da će raditi na izgradnji mira, stabilnosti i prosperiteta na Balkanu, juče iz Republike Srpske najavili da će taj dokument osporiti jer „ne doprinosi stabilnosti BiH“. Predrag Simić, stručnjak za međunarodne odnose, ocenjuje za „Blic“ da su u pitanju strahovi određenih krugova u RS koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proističu od nepoznavanja sadržaja tog dokumenta.

Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je izjavio da potpisivanjem istanbulske deklaracije Silajdžić prekršio Ustav BiH jer je to učinio bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva i poručio mu da će kada dođe u Predsedništvo osporiti taj dokument.

- Sama deklaracija sadrži niz stvari koje su nepotrebne i ne znamo šta uopšte znače - rekao je Radmanović. Navodeći da istanbulska deklaracija predviđa zvaničnu posetu članova Predsedništva BiH Beogradu, Radmanović je kazao da se ta poseta desila prošle godine, bez obzira što u noj nisu učestvovali bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH.

- U normalnim međudržavnim odnosima očekivano je da predsednik Srbije vrati posetu i da sada dođe u zvaničnu posetu BiH - zaključio je Radmanović. Prema njegovim rečima, opasno je kada predsednici susednih zemalja u svojim izjavama o BiH ne pominju dvoentitetsku strukturu te zemlje, što ukazuje da „imaju neke dileme oko Dejtonskog sporazuma".

U kabinetu predsednika Srbije juče nisu želeli da komentarišu tvrdnje Radmanovića.

Simić kaže da susreti u Istanbulu, kao logičan korak Beograda nakon donošenja deklaracije o Srebrenici, izazivaju bojazan da bi mogli marginalizovati političku elitu u RS.

- Pretpostavljam da se radi o susretima o kojima u Republici Srpskoj nemaju dovoljno informacija. Ubeđen sam da će predsednik Tadić upoznati predsednika RS Milorada Dodika sa sadržajem razgovora u Istanbulu čime će se otkloniti sve nejasnoće i različita tumačenja - kaže Simić, napominjući da je to „sasvim uobičajena praksa u ovakvom formatu susreta".

On kaže da susreti Tadića sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, a zatim i potpisivanje deklaracije u Istanbulu, predstavljaju kontakte ubrzane normalizacije odnosa u dejtonskom trouglu. „Zato je normalno je da izazivaju određene bojazni i nerazumevanje", smatra Simić.

Silajdžić: Nije prekršen Ustav Bosne i Hercegovine

- Razgovori u Istanbulu bili su konstruktivni i rezultati će biti veoma dobri. Tu, pre svega, mislim na rešavanje otvorenih pitanja koja se odnose na granice, imovinu i neka druga pitanja koja su veoma važna za BiH - rekao je Harid Silajdžić. Predsedavajući Predsedništva BiH tvrdi da potpisivanjem istanbulske deklaracije nije prekršio Ustav BiH i najavljuje da će uskoro da poseti Srbiju. Naveo je da je na sastanku bilo reči i o slučajevima Jurišić i Ganić, istakavši da je Tadić „jasno povukao liniju između pravosuđa i politike".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.