Narod neće hirove

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narod neće hirove

Dugo priželjkivana poseta Crnoj Gori predsednika Republike Srbije Borisa Tadića predstavljaće značajan događaj u razvoju novije faze odnosa između naših građana, naroda i država. Verujem da će samim činom posete i, pogotovo, nakon nje postepeno početi da se prevazilaze određene razlike i teškoće u komunikaciji na državno-političkom nivou, koje su se manifestovale i kroz pristrasno medijsko izveštavanje, ispoljavano u periodu od leta prošle godine - kaže za ”Novosti” >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović uoči zvanične posete srpskog predsednika njegovoj zemlji.

* Na koje razlike i teškoće mislite?

- One su uveliko veštačkog karaktera. Motivisane su nedostatkom dobre političke volje, zanemarivanjem objektivnih interesa, primenom dvostrukih kriterijuma, kao i raznovrsnim međusobnim predrasudama.

* Kakav je vaš utisak: ima li predrasuda među ”običnim” građanima sa obe strane granice?

- Saradnja građana, privreda i raznih institucija iz domena obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta, u čitavom periodu nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore je vrlo postojana i na visokom nivou, kako u pogledu kvaliteta, tako i intenziteta. Uspešno odoleva političkim i medijskim hirovima. Državni i društveni ciljevi vezani za modernizaciju i reforme, kao i većina spoljno-političkih prioriteta, posebno na planu integrisanja naših zemalja u EU nas objedinjuju i upućuju na što bližu saradnju.



* Najavljeni susret dvojice predsednika budi velika očekivanja...


- Sa posetom predsednika Tadića Crnoj Gori očekujem ponovni uzlet u međusobnim odnosima Crne Gore i Srbije u svim područjima, posebno u ekonomiji, nezavisno ili uprkos teškoj ekonomskoj krizi koja je zahvatila i naše područje. To i pripada tradicionalno prijateljskim zemljama, od kojih je jedna najvažniji sused za Crnu Goru i ključna zemlja Balkanskog poluostrva, za stanovište njegove stabilnosti i potencijala za razvoj. Između Crne Gore i Srbije, zbog niza razloga, svakovrsna saradnja bi trebalo da bude najuspešnija u regionu, služeći drugima kao najbolji primer. Ostaje na nama da se fokusiramo na učvršćivanje realnih pretpostavki za takve odnose i saradnju, kako bismo ih iskoristili mnogo bolje nego do sada.

* Koji bi konkretni projekti sledeće nedelje mogli da se nađu na stolu?

- Zajedničko delovanje na izgradnji saobraćajne i druge infrastrukture u cilju povezivanja dve zemlje i povećanja domaćih i stranih investicija (projekti vezani za privatizaciju Luke Bar, obnovu Železnice, izgradnju autoputa, povezivanje energetskih sistema itd.), jedan je od pravaca za produbljivanje neposredne saradnje kom će se tokom ove Tadićeve posete i nakon nje, ubeđen sam, dati prioritet.

* Da li će Crna Gora da zadrži status turističke destinacije ”broj jedan” za srpske građane?

- Turizam je udarno područje za saradnju, kako u smislu investiranja, tako i privlačenja većeg broja turista iz Srbije. Tim više što je visok uvoz robe i usluga iz Srbije u Crnu Goru moguće održati na tom nivou, velikim delom samo ukoliko turistički promet prema Crnoj Gori bude rastao, a ne stagnirao kao u poslednje dve godine. Crnogorski turizam, pod uslovom da je konkurentan, a to uveliko jeste, u stvari je jedno od najboljih i najprofitabilnijih izvoznih tržišta za Srbiju uopšte, kao što je Srbija u tom smislu veoma važna i za Crnu Goru. S obe strane privrede i građani moraju bolje shvatiti i uvažavati pomenutu interesnu korelaciju.



Jače protiv kriminala


* Opšta je ocena da su odnosi Srbije i Crne Gore daleko od zavidnog i obostrano priželjkivanog nivoa. Na čemu temeljite optimizam da će biti bolje?

- Očekujem postizanje još konstruktivnije bilateralne saradnje u vezi sa evropskim integracijama, u regionalnoj bezbednosti, borbi protiv ogranizovanog kriminala i korupcije, slobodnom protoku ljudi i robe, zaštiti nacionalnih i kulturnih identiteta. To će, pretpostavljam, biti, dugoročnije gledano, rezultat skore Tadićeve posete Crnoj Gori.

D. Radeka

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.