Ministarku pravde čuvaju „Kobre“

Izvor: Blic, 13.Apr.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarku pravde čuvaju „Kobre“

Ministarka pravde Snežana Malović nedavno je preseljena na drugo mesto i za njenu bezbednost postala je zadužena specijalna jedinica Vojske Srbije „Kobre“, koja čuva i predsednika Srbije Borisa Tadića, kao i ministra odbrane Dragana Šutanovca, saznaje „Blic“. U toku je potraga za osobama koje su snimale stan ministarke

O ozbiljnim namerama da se ubiju državni funkcioneri i predstavnici pravosuđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svedoči i do sada nepoznata činjenica da su pripadnici jedne kriminalne grupe pre godinu i po dana postavili eksploziv u automobil u blizini stana gde je živeo specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

- Bila je to ogromna količina eksploziva i da je detoniran, osim stana tužioca Radisavljevića, bili bi ugroženi svi stanovnici tog gusto naseljenog dela Beograda. Procenjuje se da je tada u okolini boravilo i živelo oko sto ljudi. Na sreću, eksploziv je otkriven i demontiran. Kasnije je u presretnutom razgovoru pripadnika iste kriminalne grupe uhvaćeno kako kažu: „Moramo da preuzmemo nešto drugo, jer nije odleteo u vazduh". Predsednik Tadić, tužilac Radisavljević i ministarka Malović sada su, prema procenama, najugroženiji - kaže izvor blizak istrazi.

Prema rečima našeg izvora, tužilac Radisavljević je prvi put preseljen još pre godinu dana, a od tada više puta.

- Preseljen je odmah nakon što je otkriven eksploziv. Dešavalo se u toku noći da je u presretnutim razgovorima kriminalnih grupa rečeno nešto što se odnosi na njegovu bezbednost, pa je bilo neophodno da se odmah dislocira - kaže naš izvor.

Nakon pokretanja akcije „Balkanski ratnik" oktobra prošle godine protiv narko-kartela koji je Evropu snabdevao kokainom iz Južne Amerike, prema rečima našeg izvora, počelo je da stiže sve više informacija o ugroženosti državnih funkcionera, specijalnog tužioca i ljudi iz policije i BIA, koji su vodili istragu. Zbog tih podataka ministarka Snežana Malović takođe je prebačena na drugu lokaciju nakon što su istražni organi došli do informacija i da je na nju planiran atentat.

- Nakon što je otkriveno da je njen stan sniman, o čemu je policija saslušala i svedoke, koji su opisali ljude koji su slikali ulaz u zgradu, prozore i okolinu stana, ministarka Malović je sa porodicom prebačena na drugu, sigurniju lokaciju. U toku je potraga za osobama koje su snimale njen stan - kaže izvor „Blica".

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodna Homen izjavio je prekjuče za „Blic" da su, prema informacijama do kojih su došle srpske službe, postojali već ozbiljni razrađeni planovi za likvidaciju nekoliko osoba uključenih u istragu krijumčarenja kokaina i najviših državnih funkcionera.

- Plan je podrazumevao da nekoliko plaćenih ubica, poreklom iz Crne Gore, koji inače borave u Beogradu, u sinhronizovanoj i dobro koordiniranoj akciji izvrše ubistva lica koja su označena za najveću smetnju i prepreku za opstanak ove narko-mreže u regionu - rekao je za Homen.

On je naveo da je na osnovnu operativnih saznanja otkriveno da je postojalo više planova za likvidaciju funkcionera i da su oni podrazumevali snimanje kuća u kojima žive, praćenje njihovih najbližih saradnika i bliskih prijatelja kako bi se utvrdio njihov uobičajeni dnevni raspored, odnosno što približniji plan kretanja tokom dana.

Zamenik predsednika Dušan Bajatović izjavio je da „nivo pretnji i saznanja" obaveštajnih službi ukazuje na to da bi bezbednost predsednika Srbije Borisa Tadića i drugih funkcionera mogla da bude ugrožena. „Sve to pokazuje da borba protiv kriminala koju je počela država Srbija ima značajne rezultate i da smo u bitnoj meri nagazili pravu stvar, jer da nije tako, ne bi bili toliki otpori i tolike pretnje", rekao je on.

Novine u stanu Duška Šarića

Pljevaljske novine u kojima se u jednom tekstu imenuju tužilac Miljko Radisavljević i ministarka Snežana Malović pronađene su u beogradskom stanu Duška Šarića, rođenog brata Darka Šarića, prvooptuženog za šverc kokaina.

- Postoje sumnja da su pripadnici grupe preko ovih novina slali šifrovane poruke, koje se odnose na bezbednost tužioca i ministarke. To se još ispituje - kaže izvor „Blica".

Dragišić: Neophodan najviši nivo zaštite

Pretnje najvišem državnom vrhu su posledica svega što se dešava u zemlji. Ono što je jako važno jeste da se proveri izvor pretnji, to jest da li su pretnje ozbiljne ili je reč o neslanoj šali, ili čak i pokušaju da neko napakosti državnim funkcionerima tako što se lažno predstavlja kao Darko Šarić - kaže za „Blic" Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost. On dodaje da se moraju preduzeti zakonske mere prema onima koji prete, bilo da su pretnje izvodljive ili ne.

- Dok se ne ustanovi da li su pretnje ozbiljne ili ne, svi kojima su upućene moraju se naći pod maksimalnim sistemom zaštite. Te mere se moraju podići na najviši mogući nivo tako da se izbegne svako moguće iznenađenje - ističe Dragišić.

Sistem obezbeđenja najviših zvaničnika je strogo čuvana tajna.

Prema elaboratu o njihovom obezbeđenju, ono se podiže na maksimalan nivo. Međutim, šta to sve podrazumeva, to znaju samo oni koji su u blizini najviših funkcionera. Te informacije naravno nisu dostupne javnosti jer bio se u suprotnom pomoglo potencijalnim atentatorima - kaže Dragišić.

Ž. J.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarku pravde čuvaju „kobre“

Izvor: S media, 13.Apr.2010

Ministarka pravde Snežana Malović nedavno je preseljena na drugo mesto i za njenu bezbednost postala je zadužena specijalna jedinica Vojske Srbije „Kobre“, koja čuva i predsednika Srbije Borisa Tadića, kao i ministra odbrane Dragana Šutanovca, saznaje „Blic“. ..O ozbiljnim namerama da...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.