Maki pušten iz pritvora

Izvor: Blic, 14.Sep.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maki pušten iz pritvora

Slikar Bogoljub Arsenijević Maki pušten je večeras iz pritvora Okružnog zatvora u Valjevu, saznaje "Blic".

Ministarstvo pravde Srbije pokrenulo je ranije danas po službenoj dužnosti postupak za oslobađanje od krivične odgovornosti valjevskog slikara optuženog za krivično delo ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti 1999. godine.

"Smatramo da je ovo pravi put, jer treba razdvojiti nosioce borbe za demokratske promene od klasičnih učinilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krivičnih dela", rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen i napomenuo da je predlog upućen predsedniku Borisu Tadiću, koji shodno svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, donosi konačnu odluku o oslobađanju od krivične odgovornosti.

Homen je ocenio da su ispunjeni svi uslovi da Arsenijević bude oslobođen i izrazio očekivanje da će predsednik Republike o tome odlučiti u najkraćem roku. (Predsednik Republike donosi odluku o predlogu Ministarstva pravde shodno Zakonu o pomilovanju).

"Arsenijević je bio nosilac borbe za demokratizaciju Srbije i jedan od hiljade učesnika protesta 1999. i 2000. koji su se borili protiv nedemokratskog režima Slobodana Miloševića", rekao je Homen.

Ukoliko bi Arsenijević odgovarao za to krivično delo, onda bi i mnogi drugi trebalo da budu pozvani na odgovornost, smatra Homen i podseća da se veliki broj tih ljudi danas nalazi u vlasti.

Na žalost, zbog sporosti pravosuđa taj postupak je trajao toliko godina - od 1999. godine, napomenuo je državni sekretar.

"Mi smatramo da je ovo najbolji način da se pošalje jasna poruka da se nosioci demokratskih promena ne mogu smatrati učiniocima krivičnih dela, jer smo se tada svi borili protiv nečega što je bila nedemokratska država i protiv nedemokratskog režima koji je zloupotrevaljavao poluge vlasti, a o tome govori veoma oštra kazna na koju je bio osuđen Arsenijević", naglasio je Homen.

Slikar i ikonopisac, Arsenijević je 1999. godine osuđen na tri godine zatvora pred Okružnim sudom u Valjevu zbog krivičnog dela ometanje službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti na mitingu organizovanom protiv vlasti Slobodana Miloševićeva u julu 1999. godine u tom gradu.

Vrhovni sud Srbije je tu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje sa rekonstrukcijom događaja, a kako je najavljeno, početak novog suđenja zakazan je za 23. septembar. On je pre dva dana uhapšen zbog neodazivanja pozivima za novo suđenje, a danas je počeo štrajk glađu u Okružnom zatvoru u Valjevu, pošto mu je određen pritvor.

Arsenijević je s velikom grupom istomišljenika iz Valjeva učestvovao u protestima i napadu na zgradu opštine Valjevo i tom prilikom naneta je velika materijalna šteta, a nekoliko lica, među kojima i policajaca, bilo je povređeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.