LIHT: POSETA VUKOVARU OZBILJAN KORAK

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIHT: POSETA VUKOVARU OZBILJAN KORAK

BEOGRAD - Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost i predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Sonja Liht izjavila je da je poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru i Hrvatskoj ozbiljan korak ka normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske.

Ističući da je ovo značajan momenat u odnosima između dveju država i naroda, Lihtova je istakla da je poseta dokaz da je došlo vreme posle 19 godina da se neka otvorena pitanja zatvore, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tako da se maksimalno obeštete sa svih strana oni koji se osećaju kao žrtve.

"Važno je da se ljudima učini sve da bi se osećali bolje i da se oda pošta žrtvama, što će učiniti predsednik Tadić", rekla je Lihtova za RTS.

Na pitanje o negodovanjima opozicije na obe strane da predsednik Tadić "nema takvu ulogu da bi to trebalo da radi" i da je to učinjeno kao "marketinški trik" i pod "kapom EU", Lihtova je odgovorila da su srećom to ocene "jedne manjine".

"Većina očigledno vrlo dobro shvata da upravo predsednici imaju tu ulogu. Mnogi su prebacivali, recimo, predsedniku Tadiću da neće da preuzme na sebe ulogu sličnu onoj koju je odigrao Vili Brant. Sada je problem što preuzima na sebe tu ulogu", rekla je Lihtova i dodala da se "dakle, svima ne može uvek ugoditi i ne treba".

Upitana o primedbama da Srbija još čeka izvinjenje, jer joj se "niko nije izvinio za zločine počinjene nad srpskim narodom", Lihtova je odgovorila da to nije sasvim tačno i da je bilo nekoliko samita predsednika na kojima su se dogovorili da se jedni drugima izvine.

Predsednik Tadić čeka zvanično izvinjenje, ali istovremeno je važno pokazati širinu, smelost i ljudskost u spremnosti da se "čovek, svako od nas, izvini za ono što je u njegovo ime učinjeno", istakla je Liht.

Ona je izrazila uverenje da će biti izvinjenja "sa druge strane", podsetivši na govor predsednika Josipovića u Sarajevu. "Došla su dva čoveka, dva državnika koji nemaju i ne nose sa sobom teret prošlosti" i zato upravo oni mogu da naprave taj kompromis, dodala je Lihtova.

Upitana o izjavi Josipovića, koji je, kada je preuzeo dužnost predsednika Hrvatske rekao da je "Oluja" kruna borbe te države za nezavisnost, Lihtova je odgovorila da u Srbiji, naravno, nije takvo mišljenje i da neće ni biti.

"Ostaće sigurno događaji koje ćemo različito da tumačimo, ali istovremeno je nesporno da je Josipović juče rekao da je ovo vrlo značajan simbolički gest. Sa druge strane, njega napadaju što ide na Paulin Dvor.

Sama činjenica da će biti na Ovčari i u Paulinom Dvoru i da će se odati pošta žrtvama i jednog i drugog naroda je vrlo značajan civilizacijski korak napred", ocenila je Lihtova, naglasivši da se ne radi ni na koji način o relativizaciji žrtava kao što se tvrdi sa hrvatske strane, a "tvrdiće i neki ovde".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.