LAVROV: BALKAN NA STAZI STABILIZACIJE I MIRA

Izvor: Kurir, 19.Apr.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAVROV: BALKAN NA STAZI STABILIZACIJE I MIRA

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, uoči dvodnevne radne posete Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji, izjavio je da strateško partnerstvo Srbije i Rusije nije usmereno ni protiv koga.

"Praktično je završen rad na Deklaraciji o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Republike Srbije", kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, u tom dokumentu čija je priprema započeta posle susreta predsednika dve zemlje Dmitrija Medvedeva i Borisa Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u oktobru 2009. godine, sadržan je pristup Moskve i Beograda glavnim pitanjima bilateralnih odnosa, pogledi na ključne probleme i tendencije razvoja u svetu, kao i namera strana da koordinišu svoje aktivnosti na dobrobit naroda Rusije i Srbije.

Obnavlja se dobrosusedstvo, opasnost recidiva

Prema saopštenju ruskog MIP, Lavrov je u intervjuu podgoričkoj Pobjedi, izrazio uverenje da balkanski region, posle dužeg perioda konflikata i razmirica i uticaja globalne finansijsko-ekonomske krize, postepeno stupa na stazu stabilizacije i održivog razvoja.

"Obnavlja se dobrosusedstvo, mada se za sada održavaju neuralgične tačke i opasnost recidiva.

Nesumnjivo, put ka uspešnom životu balkanskih zemalja danas je u uspostavljanju novih uslova saradnje, koja neće izazvati nove linije podele po 'korporativnom' predznaku", rekao je Lavrov.

On je dodao da forme saradnje partneri određuju sami, a Rusija je "spremna da razvija bilateralne odnose sa svim balkanskim državama" i "zainteresovana je za ukupnu normalizaciju stanja u regionu", sa kojim je povezuju tradicionalno bliski kontakti.

"Na to su usmereni napori ruske diplomatije u tom regionu", istakao je ruski ministar inostranih poslova.

Sudbinu zemlje da rešava samo njen narod

Zamoljen da prokomentariše odluku Rusije da "među prvima prizna nezavisnost Crne Gore", Lavrov je rekao da je pozicija Moskve bila da će "podržati suverenu volju crnogorskog naroda, izraženu slobodno i u potpunom skladu sa tada postojećim dogovorima Beograda i Podgorice, uzgred, postignutim pri posredovanju EU".

"Nikada nismo vršili pritisak ni na jednu, ni na drugu stranu", rekao je šef ruske diplomatije i dodao da je "svako nametnuto rešenje u tako složenim pitanjima kontraproduktivno i kratkovečno" i da "sudbinu zemlje treba uvek da rešava sam njen narod".

Ističući da su Rusiji dobro poznati spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, Lavrov je rekao da Moskva ne vidi nikakav problem "u težnji Crne gore da stupi u EU, ukoliko sami Crnogorci smatraju da će im evrointegracija doneti korist".

Država da obezbedi zemlju

"Pri tom smatramo važnim da kretanje tim putem protiče bez spoljne prinude, bez nametanja nekih rešenja, koja neretko mogu da protivreče interesima same Crne Gore. Sa uvažavanjem se odnosimo i prema suverenom pravu država da same određuju šeme osiguranja svoje bezbednosti, između ostalog i putem stupanja u vojno-političke saveze. U osnovi naše pozicije je iskustvo vezano za posledice do kojih su dovodili poslednji talasi širenja na političkom i vojnom planu, između ostalog, približavanje vojne infrastrukture Alijanse ruskim granicama. Polazimo od toga da težnja da se 'po inerciji' širi NATO u potpuno novoj situaciji, kada nema bipolarnog sveta, kada je sukobljavanje dva bloka postalo prošlost, neće uvećati bezbednost ni novih članica, ni Organizacije u celini", naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, sistem zajedničkih vrednosti treba da u sebi sadrži "pravo na jednaku i pravno garantovanu bezbednost svake države evroatlantskog prostora, nezavisno od toga da li je član bilo kakvih vojnopolitičkih saveza".

"U tome je glavni i jedini cilj naše inicijative za zaključenje Sporazuma o evroatlantskoj bezbednosti", rekao je Lavrov.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.