Koštunica: Propaganda o izolaciji

Izvor: B92, 16.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Propaganda o izolaciji

Vojislav Koštunica (FoNet)

Beograd -- Zalaganje da Srbija evrointegracije nastavi samo sa Kosovom kao svojom pokrajinom nije samoizolacija, kaže Vojisalav Koštunica.

U intervjuu koji će "Politika" objaviti u sutrašnjem broju, lider Demokratske stranke Srbije i premijer tehničke vlade je naveo da je to zalaganje ono što ga razlikuje od predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića koji "bespogovorno" poručuje "Evropa nema alternativu, sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugo je samoizolacija".

Koštunica je rekao da je neobjašnjiva sama pomisao da bi neka zemlja mogla da se podvrgne samoizolaciji i da je reč o "najgorem vidu propagande".

"Umesto propagande neophodno je da se povede ozbiljan razgovor sa EU", naveo je premijer i dodao da se DSS i on zalažu za takav razgovor, a druga strana, odnosno DS i Tadić, prihvataju da je stvar rešena.

"Druga strana", kako je kazao, prihvata da "na putu ka evropskim integracijama ne treba da bude nikakvih prepreka, pa dakle ni ozbiljnih razgovora, a sve će se završiti time što ćemo reći da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova", a to "apsolutno ništa ne znači".

Koštunica je ocenio da povlačenje ambasadora nije prepreka da Srbija adekvatno brani svoje interese.

"Povlačenje ambasadora je poruka da na političkom planu sa tim državama imamo problem. Politička saradnja sa zemljama koje su priznale jednostranu nezavisnost mora biti redukovana, ne zbog nekog revanšizma, nego prosto zato što hoćemo da obeshrabrimo druge zemlje da krenu tim putem", naveo je.

S druge strane, kazao je KOštunica, "mi imamo interes da sa tim državama sarađujemo ekonomski".

"Ta ekonomska saradnja nam samo pomaže i što je posebno važno na međunarodnom planu nema ni najmanjeg lošeg efekta u našoj odbrani Kosova. A mera povlačenja ambasadora ne umanjuje mogućnost razvijanja ekonomske saradnje", kazao je premijer.

Koštuncia je rekao i da indirektnim priznavanjem Kosova podrazumeva "pre svega sklapanje sporazuma sa EU a da pre toga niste čisto i jasno utvrdili da li zvanično EU poštuje međunarodno priznate granice Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.