Još jedan korak ka EU

Izvor: RTS, 19.Jan.2011, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan korak ka EU

Predstavnici vlasti, najvećeg dela opozicije i stručna javnost jednoglasni su u oceni da ratifikacija SSP predstavlja značajan korak zemlje ka Uniji i dokaz podrške evropskih institucija.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je značaj današnje ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom od strane Evropskog parlamenta, saopštila je predsednikova Pres sužba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predsednik Srbije je dodao da niko ne treba da ima dilemu oko saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, jer "smo mi za to potpuno politički opredeljeni", a u operativnom smislu sposobni da to sprovedemo u delo.

"Srpske bezbednosne snage i Tužilaštvo za ratne zločine daju maksimum da se preostali optuženi za ratne zločine pronađu, uhapse i privedu pravdi", rekao je predsednik Tadić.

Premijer Mirko Cvetković je naveo da očekuje  da sporazum u prvoj polovini ove godine ratifikuju i preostale zemlje.

Odluka Evropskog parlamenta da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i usvoji rezoluciju o evrointegracijama predstavlja naročito značajan korak za Srbiju na njenom putu ka EU, rekla je direktorka Kancelarije Vlade za pridruživanje EU Milica Delević.

Ovo je samo jedan od mnogih koraka koji nas čekaju, ali i signal da nastavimo sa radom i reformama, ukazala je Delevićeva.

Potpredsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Sonja Liht rekla je da su ratifikacija SSP i usvajanje rezolucije izuzetno značajan korak napred za Srbiju i potvrda da je Srbija sigurno na evropskom putu.

"Ono što je veoma važno jeste da naše društvo shvati da je približavanje EU, odnosno proces integracije upravo to. Korak, po korak bliži krajnjem cilju", izjavila je Lihtova.

Stranke vladajuće koalicije pozdravile su današnje odluke iz Strazbura. Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija kaže da je Evropski parlament ratifikacijom SSP potvrdio sve poteze koje je Srbija uradila na putu evropskih integracija.

"To je jako dobra vest. Većina poslanika ratifikovala je SSP sa Srbijom i to je dokaz da je, uz ostale institucije, i EP prepoznao i napore, ali i napredak koji je učinila Srbija u procesu evropskih integracija", rekla je šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić.

Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU znak je da je Srbija sve bliže EU, kaže lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Evropa želi brzu integraciju Srbije

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović smatra da je odluka Evropskog parlamenta još jedna u nizu potvrda da Evropa želi brzu integraciju Srbije u EU.

"To je dobra i ohrabrujuća vest i stav koji treba veoma ceniti. Ona još jednom pokazuje da smo napredovali u procesu evropskih integracija tako što su nas u toj nameri više podržavali predstavnici Evrope nego oni koji su bili dužni da taj posao rade u naše ime, a to je naša vlast", rekao je Jovanović.

Evropski pokret u Srbiji, takođe, pozdravio je ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da je to važan signal za Srbiju i njene građane.

Šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor ocenio je da je današnja ratifikacija znak da je Srbija sve bliže punopravnom članstvu u Uniji.

Odluka jedna u nizu na dugom putu ratifikacije

Srpska napredna stranka ocenila je da je ratifikacija Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju dobar signal za Srbiju, ali da Srbija ne sme da bude zadovoljna stalnim očekivanjem da će neko drugi da radi za njene interese, dok ona ne preduzima ništa ili veoma malo kako bi napredovala.

"Srpski naprednjaci insistiraju na činjenici da Srbija mora da preduzme energične mere u razvoju privrede, borbi protiv korupcije i privilegija političkih klasa", piše u saopštenju SNS-a.

Srbija će sigurno imati koristi od Sporazuma, navodi lider NS-a Velimir Ilić, ali poručuje da je za članstvo u Evropskoj uniji preduslov za rešavanje nagomilanih problema.

On je dodao da stranke koje su trenutno na vlasti Srbiju udaljavaju od EU, s obzirom na to da je ranije kao datum za dobijanje statusa države članice bila naznačena 2004. godina, ali se ta "granica" pomerila i sada se pominju 2018. godina, pa čak i 2020. godina.

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković rekao je da je odluka Evropskog parlamenta samo jedna u nizu na dugom putu ratifikacije koji će trajati još nekoliko godina i naglasio da ne može da stupi na snagu dok ga sve članice ne ratifikuju.

Ratifikacija SSP suštinski ne znači ništa za Srbiju, kaže šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović i dodaje da će ona služiti za unutrašnje političke potrebe, kao i da će Evropa "nastaviti sa ucenama".
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.