Jeremić u Londonu

Izvor: RTS, 30.Jun.2009, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Londonu

Velika Britanija podržava evropsku orjentaciju Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadića, rekao britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband tokom razgovora sa Vukom Jeremićem. Šef srpske diplomatije razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova britanske vlade u senci Vilijemom Hejgom.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband izjavio je, tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vukom Jeremićem, da Velika Britanija podržava evropsku orjentaciju Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadića i da će nastaviti da sarađuje sa njom.

 

Velika Britanija i Srbija dele viziju o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana, saopšteno je danas u Londonu posle susreta britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Milibanda i njegovog srpskog kolege Vuka Jeremića.

"Srbija i Velika Britanija imaju zajednički interes za uspostavljanje stabilnosti i za napredak Zapadnog Balkana i dele viziju o širenju Evropske unije na region", ističe se u saopštenju Forin ofisa.

Jeremić je posle razgovora sa Milibandom, rekao da postoji puna saglasnost između Velike Britanije i Srbije kada je reč o evropskim integracijama, kao centralnom strateškom cilju za Zapadni Balkan.

"Britanija će nastaviti da snažno podržava Srbiju ka punopravnom članstvu u EU", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, stav Velike Britanije je da je došlo vreme da se odmrzne Prelazni trgovinski sporazum.

Naravno, Britanija ima poštovanje prema Holandiji kao partneru u EU, rekao je Jeremić i dodao da više od 20 zemalja EU takođe smatra da je vreme da se učini i taj institucionalni korak.

"Nastavićemo da sarađujemo sa svima, a pre svega sa Holandijom, sa kojom nastavljamo dijalog o Sporazumu", dodao je Jeremić.

On je podsetio da između Londona i Beograda postoje razmimoilaženja oko statusa Kosova i dodao da o tome ni danas nisu približeni stavovi.

Ali, naglasio je Jeremić, postoje spremnost i kapacitet da sarađujemo po svim pitanjima u kojima se slažemo, kao što smo to nedavno učinili sa Parizom i Vašingtonom.

Jeremić je pomenuo da, kada je reč o situaciji na Kosovu, takođe postoje zajednički ciljevi na očuvanju mira i stabilnosti na terenu i Srbija će tu sarađivati sa svim predstavnicim međunarodne zajednice.

"Nastavićemo da sarađujemo ubuduće, ostavljajući po strani naše razlike", rekao je Jeremić.

Jeremić se ranije danas susreo i sa ministrom spoljnih poslova britanske vlade u senci, konzervativcem Vilijemom Hejgom.

Srbija na "dobrom putu" u  EU

U intervjuu za televiziju Bi-Bi-Si, uoči posete Londonu, Jeremić je rekao da je Srbija na "dobrom putu" u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i da nastavlja da ulaže maksimalne napore da uhapsi preostala dva haška begunca, da bi za njene građane članstvo u EU moglo da postane realnost.

"Do sada je uhapšeno 46 od 48 optuženih i mi sada radimo na tome sa službama, vladom, susedima, prijateljima i saveznicima da osiguramo da više nema optuženika na slobodi, i nastavićemo sa tim naporima dok se posao ne završi", rekao je Jeremić u Londonu.

Ministar je rekao da veruje da još ima samo jedna ili dve zemlje u svetu koje još uvek nisu "u potpunosti uverene da Srbija čini maksimalne napore" u tom smislu. "Zbog mehanizma odlučivanja u EU i tih zemalja, Srbija ne može da napreduje dalje ka Uniji.

Upitan o nedavno objavljenim snimcima Ratka Mladića, za koje se tvrdi da su skorašnji, Jeremić je rekao da najnoviji snimak Mladića datira iz 2002. godine i da je tužilaštvo Srbije još ranije prosledilo te snimke Tribunalu u Hagu.

"Vlada Srbije ulaže napore da članstvo u EU za građane Srbije pretvori u realnost i nastavićemo to da činimo", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije smatra da su svi već umorni od trenutne situacije i da ljudi znaju da Srbija čini sve što može. "Nadam se da će to biti shvaćeno i ispravno procenjeno, tako da možemo da nastavimo strateški proces integrisanja Zapadnog Balkana u EU", rekao je Jeremić i podvukao da se ne radi samo o jednoj zemlji, nego o strateškoj viziji Zapadnog Balkana, koji je integrisan u EU.

Što se tiče drugih reformi, potrebnih za pristupanje EU, Jeremić smatra da "Srbija dobro obavlja posao" i da "sledi stabilan kurs" u procesu pristupanja EU. Upitan kada očekuje da bi to moglo da se desi odgovorio je: "Nadam se da će za nekoliko godina EU biti na domak ruke".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Srbija na dobrom putu u procesu pristupanja EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2009, 23:25

LONDON - Srbija je na "dobrom putu" u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i nastavlja da ulaže maksimalne napore da uhapsi preostala dva haška begunca da bi za njene građane članstvo EU moglo da postane realnost, rekao je danas srpski šef diplomatije Vuk Jeremić u intervjuu za televiziju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Miliband: Britanija podržava Tadića i Srbiju

Izvor: Mondo, 30.Jun.2009

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband izjavio je danas, tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, da Velika Britanija podržava evropsku orjentaciju Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadića i da će nastaviti da sarađuje sa njom.

Nastavak na Mondo...

Jeremić: Podrška Britanije Srbiji

Izvor: B92, 30.Jun.2009

London -- Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je, posle razgovora sa britanskim kolegom Dejvidom Milibandom, da Britanija snažno podržava Srbiju na putu ka EU..."Stav Velike Britanije je da je došlo vreme da se odmrzne Prelazni trgovinski sporazum ", rekao je Jeremić...On je podsetio da...

Nastavak na B92...

Forin ofis: Britanija i Srbija dele viziju o širenju EU

Izvor: EMportal, 30.Jun.2009

Velika Britanija i Srbija dele viziju o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana, saopšteno je danas u Londonu posle susrerta britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Milibanda i srpskog ministra Vuka Jeremića.

Nastavak na EMportal...

Jeremić: Britanija podržava Vladu i Tadića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2009

LONDON - Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband izjavio je danas, tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, da Velika Britanija podržava evropsku orjentaciju Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadića i da će nastaviti da sarađuje sa njom...Jeremić je novinarima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.