Jeremić: Na embargo diplomatski i odmereno

Izvor: Glas javnosti, 23.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Na embargo diplomatski i odmereno

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je odluka Prištine da uvede embargo na robu iz Srbije kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

To ne bi trebalo da nas čudi, s obzirom na to sa kim imamo posla, ali ćemo, kao što je predsednik Srbije Boris Tadić rekao, odgovoriti diplomatski, odmereno, ne jednakim merama, izjavio je Jeremić posle uručenja sertifikata studentima iz zemalja Pokreta nesvrstanih koji su uspešno završili >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ubrzani kurs srpskog jezika i studiraće na fakultetima u Srbiji.

Jeremić je rekao da će Beograd tražiti diplomatsku podršku sveta za poziciju Srbije i dodao: "Videćemo koliku ćemo podršku dobiti". "Postoje i oni koji misle da je to Priština uradila u dogovoru i dosluhu sa nekim spolja. Za tako nešto nemamo dokaze, ali razgovaramo sa svim međunarodnim činiocima, ne bi li poboljšali situaciju", izjavio je Jeremić.

On je ocenio da od poteza Prištine štetu imaju svi, a najviše građani Srbije na Kosovu, bilo da su srpske ili albanske nacionalnosti. Jeremić je rekao da su predstavnici Srbije razgovarali sa međunarodnim organizacijama, ali i bilateralno sa zemljama koje imaju uticaja na "separatiste u Prištini".

Pritisci na neke zemlje da priznaju nezavisnost Kosova su stalni i povećavaju se, a izuzetno uticajne zemlje sveta čine sve što je u njihovoj moći da pritisnu druge da pritisnu Kosovo. To je nešto sa čime dnevno živimo, sa čime se dnevno borimo i čemu se odupiremo sa daleko većim uspehom nego što je bilo ko mogao da očekuje, izjavio je Jeremić.

Fonet

ANTRFILE

Na rafovima uglavnom roba iz Srbije

U prodavnicama na severu Kosova, zasad, nema nestašice robe iz Srbije iako je drugi dan od kako je Vlada Kosova donela odluku o embargu na uvoz proizvoda iz Srbije. Vlasnik jednog od maloprodajnih objekata iz severnog dela Kosovske Mitrovice Dragiša Kostić izjavio je da jutros nije bilo problema sa transportom iz centralne Srbije na administrativnom prelazu Jarinje kod Leposavića.

"Jutros smo dobili hleb i mleko iz Raške, nije bilo nikakvih problema. Trgovci se iskreno nadaju da problema neće biti ni narednih dana. Zabrana uvoza robe iz Srbije za nas na severu Kosova izazvala bi određene probleme i ja se nadam da do toga neće doći," rekao je Kostić.

Većina proizvoda koji se mogu videti na rafovima prodavnica u Kosovskoj Mitrovici je poreklom iz Srbije. Na ovu robu nisu imuni ni Albanci, tako da se i u južnom delu Mitrovice, koji je nastanjen Albancima, mogu videti proizvodi poput mineralne vode "heba", keksa "plazma" i drugih proizvoda, javlja Tanjug.

Kuči: Ukinućemo embargo ako Beograd prizna pečate

Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kuči izjavio je da je Kosovo spremno da povuče odluku o zabrani ulaska robe iz Srbije ako srpska strana prizna carinske pečate kosovske države i dozvoli promet robe sa Kosova.

Prema njegovim rečima, Kosovo nije uspostavilo embargo prema Srbiji već je samo preduzelo legitimnu meru kao odgovor na ono što srpska strana godinama radi zabranjujući promet kosovske robe, javlja Beta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.