Jača saradnja sa Kazahstanom

Izvor: RTS, 07.Okt.2010, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jača saradnja sa Kazahstanom

U narednih nekoliko godina, Srbija i Kazahstan mogli bi da poboljšaju ekonomsku saradnju na prijateljskim osnovama, ocenili predsednici Tadić i Nazarbajev. Srbija može postati strateški partner Kazahstana, rekao Tadić u Astani.

Predsednici Srbije i Kazahstana Boris Tadić i Nursultan Nazarbajev ocenili su da bi, u narednih nekoliko godina, dve države mogle višestruko da poboljšaju ekonomsku saradnju, kako su istakli, na osnovama tradicionalnog prijateljstva i danas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpisanih bilateralnih sporazuma.

Tadić je, na konferenciji za novinare u Astani, izjavio da je impresioniran ekonomskim dostignućima Kazahstana u poslednjih 20 godina i dodao da Srbija može postati strateški partner te centralnoazijske države.

"Uveren sam da će Kazahstan sebe transformisati u zemlju velikog ekonomskog prosperiteta, koja će biti izuzetan ekonomski činilac. Srbija je spremna da sa kazahstanskim kompanijama učestvuje u razvoju ove zemlje i da prihvati investicije iz Kazahstana", rekao je Tadić posle susreta sa Nazarbajevom.

Na razvoj ekonomske saradnje će, prema Tadićevom uverenju, svakako uticati i činjenica da Srbija i Kazahstan nemaju nijedno otvoreno pitanje u bilateralnim odnosima i da vlada u Astani dosledno podržava politiku Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

"Ima velikih mogućnosti, jer brojna polja bilateralne saradnje su ispred nas i uveren sam da ćemo, za nekoliko godina, moći da kažemo da Srbija i Kazahstan imaju više desetina puta uvećanu robnu razmenu", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je podsetio da dve države spajaju i slično osmišljeni dugoročni planovi ekonomskog razvoja, koji počivaju, pre svega, na ulaganju u razvoj infrastrukturu. 

Predsednik Srbije je kao potencijalno plodotvorne oblasti ekonomske saradnje izdvojio građevinske usluge, poljoprivredu, mašinogradnju i energetiku.

Neograničene mogućnosti saradnje 

Predsednik Nazarbajev je rekao da je sadašnji nivo trgovinske razmene od 20 miliona dolara "praktično ništa", i da postoje gotovo neograničene mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje.

"Mislimo da, konkretno, možda možemo da počnemo od izgradnje farmaceutskih fabrika u Kazahstanu, s obzirom na to da svake godine uvozimo lekove vredne 700 do 800 miliona dolara", rekao je Nazarbajev.

Prema njegovim rečima, izgledno je da će, u bliskoj budućnosti, biti intenzivirana i saradnja u oblasti poljoprivrede, a možda i biti moguća prerada kazahstanske nafte u rafinerijama u Srbiji.

"Treba početi sa dve-tri tačke da bi poslovni ljudi ispitali šta se može zajednički raditi", rekao je Nazarbajev, i pružio garancije da će Kazahstan "štititi" poslovanje srpskih kompanija.

Međunarodni sporazumi 

Predstavnici dveju država potpisali su u Astani četiri važna međudržavna sporazuma: Protokol o saradnji Ministarstava spoljnih poslova, Sporazum o ukidanju viza, Sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o zaštiti investicija.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin potpisao je sa kazahstanskim kolegom  i Sporazum o saradnji privrednih komora.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će inicirati formiranje grupe prijateljstva sa Kazahstanom u srpkom parlamentu, a uskoro će biti otvorena i ambasada Srbije u toj centralnoazijskoj zemlji.

Tadić se, posle sastanka sa predsednikom Kazahstana, susreo sa premijerom Karimom Masimovom i predsednikom Donjeg doma parlamenta Uralom Muhamedžanovom.

U razgovoru sa Muhamedžanovom predsednik Tadić se u ime Srbije zahvalio zbog doslednog odbijanja Kazahstana da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Tadić je napomenuo da pitanje Kosova nije religijsko pitanje, jer Srbija poštuje prava manjinskih naroda i svih konfesija, i od Muhamedžanova zatražio da Kazahstan tu činjenicu ima u vidu delujući u okviru Organizacije islamske konferencije.

Predsednik Srbije je, takođe, poručio da će Srbija biti najveći prijatelj Kazahstana u EU kada postane punopravni član te evropske integracije.

Predsednik Donjeg doma kazahstanskog parlamenta obećao je predsedniku Tadiću da će danas potpisani međudržavni sporazumi sa Srbijom biti ratifikovani "na najoperativniji način" da bi bilo omugućeno otpočinjanje nove ere u ekonomskim odnosima dveju država.

Predsednik Srbije je posetio i zgradu Opere, položio venac na Spomenik junaka otadžbine, a potom i posadio drvo u Aleji šefova država.

U Palati nezavisnosti domaćini su predsednika Srbije upoznali sa urbanističkim planom razvoja Astane, koja je za svega petnaestak godina od gradića sa nekoliko desetina hiljada stanovnika izrasla u savremeni megalopolis sa oko milion žitelja.

Predsednik Srbije posetio je i kulu "Bajterek" odakle se pruža najbolji pogled na panoramu nove kazahstanske prestonice.

U pratnji predsednika Srbije bili su ministri spoljnih poslova i trgovine Vuk Jeremić i Slobodan Milosavljević, kao i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

U Astani će u decembru biti organizovan samit šefova država Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, kojem će, kako je danas najavljeno, prisustvovati i predsednik Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.