Iste koalicije za republičke i pokrajinske izbore?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iste koalicije za republičke i pokrajinske izbore?

Sudeći po najavama vojvođanskih predstavnika političkih stranaka gotovo da neće biti razlike u koalicijama za republičke i pokrajinske izbore, odnosno iste koalicije očekuju se na listama za izbore za Skupštinu Srbije i Skupštinu AP Vojvodine.

Jedina razlika mogla bi da bude u slučaju Lige socijaldemokrata Vojvodine koja najavljuje da će na lokalne i pokrajinske izbore izaći samostalno, a da postoji verovatnoća da će na republičkim izborima biti u koaliciji sa Liberalnodemokratskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partijom (LDP) Čedomira Jovanovića i Socijaldemokratskom strankom (SDS) Borisa Tadića.

Potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Damir Zobenica rekao je Tanjugu da je ta stranka postigla definitivan dogovor o zajedničkom izlasku na izbore za Skupštinu AP Vojvodine sa Pokretom socijalista (PS), Socijaldemokratskom strankom Srbije (SDPS), Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Novom Srbijom (NS) i strankom slovačke nacionalne manjine "Slovaci napred".

"Dogovorena je koalicija sa još nekoliko stranaka, ostalo je još samo da se definišu neke formalnosti, tako da će i te stranke sasvim izvesno biti na listi koju će predvoditi Srpska napredna stranka", rekao je Zobenica i dodao da će iste koalicione partnere SNS imati i za lokalne izbore.

Predsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Bojan Torbica potvrdio je da će Pokret socijalista biti na listi koju predvode naprednjaci, istakavši da saradnja PS sa SNS traje punih osam godina i da su obe stranke pokazale da su izuzetno korektni partneri, te da nema razloga da se u njihovom međusobnom odnosu bilo šta menja.

"Naš cilj je da tokom kampanje za pokrajinske izbore građanima prezentujemo ono što smo u prethodnom periodu uradili na republičkom nivou i u lokalnim sredinama u kojima smo bili na vlasti i da građanima Vojvodine predočimo ono šta smo zajedno sa SNS-om spremni za njih da uradimo, a osnovna poruka jeste da ćemo se razlikovati od Demokratske stranke i Bojana Pajtića i da će u Vojvodini biti prekinuta vladavina kriminalnih klanova", rekao je Torbica.

On je ocenio da će se kampanja stranaka koje su na republičkom nivou u opoziciji svoditi na animozitet prema republičkom premijeru Aleksandru Vučiću za koga je rekao da je autoritet broj jedan u zemlji i da je čovek koji je najviše učinio za Srbiju u prethodnom periodu.

"Opozicija obećava da će prekinuti sa svim što su radili u prethodnih 16 godina, ali ništa osim mržnje prema Srpskoj naprednoj stranci, prema Aleksandru Vučiću i našoj koaliciji nemaju da ponude biračima i naše dve kampanje će se izuzetno razlikovati i siguran sam da građanima neće biti teško da se odluče na čijoj su strani", istakao je Torbica.

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin na pitanje da li će ta stranka na pokrajinske i lokalne izbore izaći samostalno ili u koaliciji, rekao je Tanjugu da je želja DS-a da na izbore ide u koaliciji, da se trenutno vode razgovori sa nekoliko stranaka, te da se finalizacija tih razgovora očekuje u narednim danima o čemu će javnost, kako je istakao, biti blagovremeno obaveštena.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavljuju da će na pokrajinske izbore i lokalne izbore u Novom Sadu izaći samostalno, a da postoji mogućnost da na republičke izbore ta stranka izađe u koaliciji sa LDP-om i SDS-om. Konačna odluka o tome, kako je najavio šef izbornog štaba LSV-a za Novi Sad i Bačku, Robert Kolar, trebalo bi da de doneta na sednici Glavnog odbora stranke koja je najavljena za večeras.

"Predsedništvo LSV-a je donelo preporuku i tražilo podršku članstva da na pokrajinske izbore idemo samostalno i upravo je večeras sednica Glavnog odbora na kojoj će se o tome odlučivati, ali koliko ja poznajem Ligu socijaldemokrata Vojvodine to će biti samostalan izlazak na pokrajinske izbore, a gotovo sam siguran da ćemo i na lokalne izbore u Novom Sadu izaći samostalno, a ta odluka će biti doneta sutra na sednici Gradskog odbora LSV", rekao je Kolar.

Govoreći o koaliciji na republičkom nivou Kolar je rekao da LSV nije imao nikakav raniji dogovor o koaliciji sa LDP i SDS, već da su sa tim strankama vođeni razgovori koji su i dalje otvoreni i, kako je naglasio, nisu završeni.

"U razgovorima LDP-a i SDS-a sa Demokratskom strankom nismo učestvovali i to nije naša stvar, svakako da smo pratili šta se dešava, a da li ćemo započete razgovore o koaliciji nastavljati ili ne znaće se posle večerašnje sednice Glavnog odbora", rekao je Kolar.

On je kao važno apostrofirao regularnost izbornog procesa, podsetivši da je LSV u poslednje četiri godine stalno skretala pažnju javnosti na neregularnosti koje su se dešavale u pogledu kupovine glasova, pa se ta stranka obratila i policiji od koje je, po Kolarovim rečima, dobijen odgovor da će sa svim onim na šta policija ima pravo, ovi izbori biti ozbiljno kontrolisani.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji je i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, rekao je Tanjugu da će SVM na pokrajinske izbore izaći u koaliciji sa Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara (DSVM) i sa Strankom mađarskog jedinstva (SMJ).

Predsednik poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini AP Vojvodine Pavle Budakov rekao je Tanjugu da je izvesno da će SPS na pokrajinske izbore izaći u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom i sa Partijom zelenih, dok su u toku pregovori sa još nekoliko stranaka o zajedničkom nastupu na izborima. Budakov je dodao da će SPS sa pomenute dve stranke biti i u koaliciji za lokalne izbore u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.