I šef britanske diplomatije u akciji omekšavanja Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2010, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I šef britanske diplomatije u akciji "omekšavanja" Srbije

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg sutra dolazi u Beograd, gde će sa srpskim zvaničnicima obaviti konsultacije o eventualnim izmenama rezolucije o Kosovu i Metohiji, dok su danas u Beogradu boravili američki ambasadori pri NAaTO i EU koji su snažno podržali evrointegracije Srbije.

U Kabinetu predsednika Republike potvrđeno je da će Boris Tadić sutra razgovarati sa šefom britanske diplomatije.

Hejg dolazi u Srbiju samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nekoliko dana posle posete nemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea, koji je u Beogradu izjavio da rezoluciju o Kosovu treba uskladiti sa stavovima Evropske unije, da o njoj pre svega treba razgovarati u Briselu, a ne u Njujorku.

Srbija je izrazila spremnost da obavi konsultacije o eventualnim izmenama rezolucije pre nego što se raspravlja u Generalnoj skupštini UN.

Predsednik Tadić je u subotu izjavio da je Srbija spremna da razgovara u Briselu i Vašingtonu o mogućnostima izmena teksta rezolucije o Kosovu i Metohiji. On je, međutim, naglasio da će eventualne izmene ostati na liniji nacionalnih interesa države Srbije.

Tadić je najavio da će dve srpske delegacije ovih dana posetiti Brisel i Vašington i obaviti konsultacije o rezoluciji, ali je istovremeno isključio mogućnost kompromisa o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Branković: Poseta Hejga ukazuje na slabu koordinaciju u EU

Savetnik za međunarodne odnose predsednice skupštine Srbije Branko Branković izjavio je danas da poseta ministra spoljnih poslova Velike Britanije Vilijama Hejga Beogradu, nekoliko dana posle posete šefa nemačke diplomatije, pokazuje da ne postoji koordinacija u okviru EU u vezi sa rezolucijom o Kosovu koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN.

Branković je u izjavi Tanjugu rekao da šef britanske diplomatije verovatno dolazi u Beograd da bi pokušao da ubedi srpske vlasti da promene rezoluciju o Kosovu.

"Mislim da je britanski ministar spoljnih poslova ili požurio, ili je krenuo da nam možda nešto novo ponudi, ali to novo sigurno ne može da bude na linijama onoga što mi objektivno tražimo, a to je da ne možemo nikad priznati nezavisnost KiM i da pregovori u vezi sa našom rezolucijom mogu da budu samo takvi da se ona dopuni tekstom koji podrazumeva da se kontakt između Prištine i Beograda može ostvariti", rekao je Branković.

On je dodao da ima utisak da će stav Hejga biti isti kao i stav koji je Vestervele imao tokom boravka u Srbiji i da sumnja da šef britanske diplomatije može bilo šta drugo da ponudi ili kaže.

"Izjava ministra spoljnih poslova Nemačke, koji je rekao da je Kosovo za EU 'završena stvar', očigledno ne odgovara stvarnosti i istini," rekao je Brankvić.

Ambasadori SAD: Podrška naporima Beograda za unapređenje regionalne saradnje

Američki ambasadori pri NATO i Evropskoj uniji, Iv Dalder i Vilijam Kenard, posetili su danas Beograd i razgovarali sa savetnikom predsednika Srbije za spoljnu politiku Jovanom Ratkovićem, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Borkom Stefanovićem.

Poseta ambasadora Daldera i Kenarda potvrđuje snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država težnjama Srbije u njenim evropskim integracijama, i naporima Beograda za unapređenje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

Tokom današnje posete razgovarano je i o, kako je saopšteno, nastavku sadržajnog odnosa Srbije sa NATO, uključujući i načine kojima bi se u potpunosti iskoristilo članstvo u Partnerstvu za mir.

Američki ambasadori pri NATO i EU pozdravili su nastavak saradnje u oblastima kao što su reforma odbrane, sprečavanje širenja naoružanja, suzbijanje opasnosti od nagaznih mina i uskladištene municije, spremnost za reagovanje u slučajevima katastrofa i naučna istraživanja, istaknuto je u saopštenju ambasade SAD u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.